Verkkouutiset

Rakennustyömaa Helsingissä tammikuussa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

AL: Uudisasuntojen hintoihin ennustetaan jopa 40 prosentin nousua, asiantuntijat epäilevät

Rakennusyrityksen johtajan mukaan hintoihin tulee nousupainetta monelta taholta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjola-rakennuksen toimitusjohtaja Juha Metsälä arvioi X-alustalla toukokuun alussa, että kahden vuoden kuluttua uudisasuntojen hinnat ovat 30-40 prosenttia nykytasoa korkeammat. Metsälä perusteli väitettään uusilla määräyksillä, arvonlisäveron korotuksella, rakennusfirmojen parempien katteiden tavoittelulla sekä rakennuskustannusten nousulla.

Aamulehden haastattelemat asiantuntijat puolestaan eivät usko niin kovaan hintojen nousuun. Kiinteistövälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa sanoo, että 30-40 prosentin nousu on epätodennäköistä ja 15-20 prosenttiakin olisi paljon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Se vaatisi todella voimakasta talouskasvua ja todella voimakasta palkkojen nousua, Viljamaa arvioi.

Viljamaa sekä Hypon pääekonomisti Juho Keskinen näkevät, että kaikkia hintojen korotuspaineita, joita esimerkiksi rakentamiseen vaikuttava tiukentuva lainsäädäntö ja arvonlisäverotus aiheuttavat, ei pysty siirtämään uudisasuntojen hintaan. Kustannustason nousu heikentää myös kuluttajien ostovoimaa.

Keskinen toteaa, että asuntohintoihin voi kuitenkin korottavasti vaikuttaa se, että rakentaminen on hiljentynyt voimakkaasti, mikä tarkoittaa, että 1,5–2 vuoden päästä uudisasuntoja tulee niukemmin tarjolle. Myös ennakoitu korkojen lasku voisi lisätä asuntojen kysyntää ja sitä kautta nostaa hintoja.

Viime viikolla kerrottiin, että vanhojen asuntojen kysyntä on piristynyt, mutta toistaiseksi sama ilmiö ei näy uudisasuntojen myynnissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)