Verkkouutiset

Professori: Kemin tehdasinvestointi edistää ilmastonsuojelua

Pekka Kaupin mukaan uusien tehtaiden tuotteet ottavat maailmanmarkkinoilla tilaa vanhanaikaiselta tuotannolta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Metsä Groupin uudet tehdasinvestoinnit ovat suuri askel ilmastonsuojelun hyväksi, toteaa Helsingin yliopiston ympäristönsuojelun emeritusprofessori, IPCC:n perustajajäsen Pekka Kauppi Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa.

Metsäteollisuuskonserni Metsä Group ilmoitti perjantaina suunnittelevansa 1,5 miljardin euron tehtaan rakentamista Kemiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Jos Metsä Fibren uudet tehtaat Kemissä ja Raumalla toteutuvat, ne antavat vahvan viestin, että päätöksentekijät ovat liikkeellä entistä paremman ilmastopolitiikan puolesta. Tämä on mainio uutinen hallitusneuvotteluihin, Kauppi kirjoittaa.

Hänen mukaansa uudet tehtaat tuottaisivat valtakunnan verkkoon uusiutuvaa sähköä arviolta kaksi kertaa enemmän kuin Imatrankoski, jossa toimii maamme suurin vesivoimalaitos. Tehtaiden tuotteet auttavat myös korvaamaan muovia ja muita valmisteita, joiden tekemiseen tarvitaan fossiilisia energiavaroja.

– Tuotanto suuntautuu vientiin. Vaikutus siis säteilee pääosin ulkomaille, usein maihin, joissa teollinen järjestelmä ja jätehuolto ovat kehittymättömiä.

– Tehtaat vähentävät kasvihuonepäästöjen lisäksi muitakin ympäristöongelmia kuten maailman merien roskaantumista. Uusia tehtaita tarvitaan niin sanotun seuraavan sukupolven puutuotteiden hautomoiksi.

Kaupin mukaan ilmastonsuojelun kannalta ehkä tärkein vaikutus tulee siitä, että uusien tehtaiden modernit tuotteet ottavat maailmanmarkkinoilla tilaa vanhanaikaiselta ja saastuttaviin tehtaisiin perustuvalta tuotannolta.

– Kilpailukyvyttömiä tehtaita joudutaan sulkemaan, mahdollisesti myös trooppisten metsien alueelta. Laillisia ja laittomia hakkuita tapahtuu hädänalaisten orankien reviireillä ja muuallakin, missä niin sanottu kuudes sukupuuttoaalto pyyhkii eliölajeja maailmasta.

Kauppi korostaa, että tehtaat voivat hankkia raaka-ainetta myös ulkomailta, jos puu ei riitä kotimaassa. Tärkeää kuitenkin on investoida voimakkaasti Suomen omaan metsänhoitoon.

– Jokaisen metsänomistajan pitää varautua palauttamaan metsäänsä 15–20 prosenttia kantorahatuloistaan ja hoitamaan istutukset ja nuoren metsän hoidon mahdollisimman hyvin.

– Parantunut kysyntä houkuttelee metsänomistajia kermankuorintaan: hakkaanpa myyntikelpoiset arvopuut, käärin rahat ja jätän heikot puut metsään. Sillä menolla hiilinielu voi mennä umpeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)