Ukrainan sota on nostanut myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan keskusteluun. Globaalin ruokaturvaindeksin mukaan Suomi on maailman neljänneksi ruokaturvallisin maa.
Tästä huolimatta maalle aiheutuisi suuria ongelmia, jos kansainväliset rakenteet romahtaisivat ja suomalaisten tulisi pärjätä vain täällä tuotetulla ruoalla, Helsingin Sanomat kertoo.
Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemen mukaan ongelmat johtuisivat siitä, että ruokajärjestelmämme on riippuvainen öljystä, lannoiteraaka-aineista ja kasvinsuojeluaineista, jotka tuodaan ulkomailta.
– Kyllä tämä tilanne yleisesti paljastaa meidänkin ruoantuotantomme ja huoltovarmuutemme haavoittuvuudet. Keskusteluun nousee, kuinka voisimme pidemmällä aikavälillä päästä eroon näin vahvasta tuontiriippuvuudesta, Niemi sanoo.
Etenkin polttoainejakelun keskeytyminen lamauttaisi koko ruokajärjestelmän.
– Se tarkoittaisi säännöstelytalouteen siirtymistä ja kulutustottumuksien muuttamista, Niemi toteaa.
Jos tuonti seisahtaisi kokonaan, pahimmassa tapauksessa lähes kaikkien tulisi työskennellä alkutuotannossa, jotta perustuotanto säilyisi. Kotieläintuotantoa jouduttaisiin supistamaan merkittävästi etenkin siipikarjan, sian ja kananmunien osalta.
Myös hedelmäkorista tulisi varsin yksipuolinen. Sitrushedelmät ja eksoottiset tuotteet kuten banaanit puuttuisivat kokonaan. Suomessä syödyistä omenoista täällä tuotetaan vain 17 prosenttia
Muita runsaasti tuotuja elintarvikkeita ovat esimerkiksi viljat, rehut, alkoholijuomat, suklaa, kahvi, vihannekset ja tuore kala.





