Verkkouutiset

Stubb: Energialla voidaan painostaa – riskit analysoitava

Fennovoima on suomalaisten operoima laitos, joka sijaitsee Suomessa, pääministeri perustelee.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Alexender Stubb (kok.) arvioi, että kiristynyt maailmantilanne pitää ottaa huomioon tulevaisuuden energiavaihtoehtoja pohdittaessa. Hänen mukaansa erityisesti Venäjän toimet Ukrainassa lisäävät harkinnan tarvetta.

– Energian käyttö painostuskeinona on otettava huolellisesti huomioon riskianalyyseissämme, Stubb sanoi hetki sitten eduskunnassa, jossa hän antoi pääministerin ilmoituksen energiapolitiikasta.

Hän toteaa, että Suomeen tuodaan kivihiiltä, öljyä, kaasua ja sähköä. Näitä voidaan korvata kotimaisella uusiutuvalla energialla ja ydinvoimalla, joiden avulla tuontiriippuvuus vähenee.

Stubbin mukaan tämä oli perusteena, kun hallitus päätti esittää muutoslupaa Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle. Hänen mukaansa moni kansalainen on ”ymmärrettävästi huolissaan”, koska kolmasosan Fennovoimasta omistaa venäläinen Rosatom.

– Fennovoima on enemmistöltään suomalaisomisteinen. Se on suomalaisten operoima laitos, joka sijaitsee Suomessa. Siten se vähentää Suomen riippuvuutta venäläisestä energiasta, vaikka moni intuitiivisesti toisin ajattelee, Stubb perusteli.

Teollisuuden Voima ei saanut jatkoaikaa neljännen reaktorin lupahakemukselleen, koska se ei pystynyt vakuuttamaan hallitusta, että laitos todella rakennetaan. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan TVO ei ollut ”lähelläkään riittävä varmuutta”.

Suomen energiapolitiikkaa ohjaavat kansainvälinen tavoite päästöjen vähentämiseksi, EU:n vastaavat tavoitteet sekä riittävä varmuus suomalaisen yhteiskunnan toimivuudesta.

– Päästöttömyyden tavoittelu ei saa vaarantaa teollisuuttamme ja työpaikkojamme, Stubb linjaa.

Hänen mielestään uusiutuva energia ja ydinvoima eivät ole keskenään vaihtoehtoja, vaan molempia tarvitaan.

Hallitus linjasi tiistaina, että turpeen veroa kevennetään ja metsähakkeen tukea korotetaan siten, että ne pystyvät kilpailemaan kivihiilen kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)