Verkkouutiset

Suomi valmis aloittamaan neuvottelut Kreikan velkapaketista – hätärahoitukselle vihreää valoa

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan viime viikot ovat olleet tärkeitä ja vaikeita sekä EU:lle että Kreikalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suuri valiokunta antoi hallitukselle mandaatin sopia Kreikan kolmannen velkapaketin neuvottelujen aloittamisesta. Asiasta kertoi valtiovarainministeri Alexander Stubb.

– Viimeiset kaksi kolme viikkoa ovat olleet tärkeitä EU:n ja kreikan kannalta, Stubb sanoi.

Eurooppa-myönteinen Stubb huomautti, ettei velkapakettia ole vielä hyväksytty, vaan neuvottelut Kreikan kanssa aloitetaan.

– Hyväksymme komission esittämän siltarahoitusmallin. Toiseksi, hyväksymme euroryhmän tiukan ehdollisen päätöksen aloittaa neuvottelut Euroopan vakausmekanismin ohjelmasta.

Stubb myönsi, että Suomen linja on ollut tiukka. Nyt päädyttyyn mandaattiin ja Kreikan ehtoihin hän on tyytyväinen. Hän ei usko velkojen osittaiseen leikkaamiseen.

– Vaikea nähdä, että niitä velkoja voidaan edelleen huojentaa. Tärkeintä Kreikalle ovat rakenteelliset uudistukset ja talouskasvu.

Euroryhmä päättänee vielä iltapäivällä, että neuvottelut Kreikan kanssa aloitetaan. Saksan parlamentti käsittelee asian perjantaina.

Eduskunnan antama valtuutus hallitukselle ns. siltarahoituksesta Kreikalle on seitsemän miljardin hätärahoitus, joka aikanaan katetaan Euroopan vakausmekanismin (EVM) kautta. Kreikan kolmannen velkapaketin pääomat ovat jo EVM:ssä, joten Suomen vastuiden ei katsota enää kasvavan, mitä hallitusohjelmakin edellyttää. Kreikan kolmannen velkapaketin maksimisumma on 86 miljardia euroa.

Velkaneuvottelut käydään niiden periaatteiden pohjalta, jotka euromaiden huippukokous alkuviikosta hyväksyi ja jotka Kreikan parlamentti äänestyksen jälkeen hyväksyi. Paketti sisältää mm. kymmenien miljardien edestä Kreikan omaisuuden myyntejä ja lomasaarten verohelpotusten kiristämistä sekä eläkeleikkauksia.

– Olen vähän huolissani siitä, että Kreikan pääministeri on kertonut, ettei hän oikein usko pakettiin, Stubb luonnehti Kreikan poliittista tilannetta.

Pääministeri Juha Sipilä huomautti, ettei hyviä vaihtoetoja ole ja kaikissa tapauksissa Suomen riskit lisääntyvät, mutta:

– Hallitusohjelman mukaan edetään. Vastuiden kasvua emme hyväksy.

Sipilän mukaan huolena edelleen on, miten tiukasti Kreikan hallitus sitoutuu maansa uudistamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)