Sydänsairaala Hämeenlinnassa. LEHTIKUVA / ONNI OJALA

”Poliitikot puolustavat – kunhan omistaja on julkinen”

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja kysyy, mikä tekee julkisesta yhtiöstä yksityistä paremman.

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala ihmettelee, miksi poliitikot ovat valmiita puolustamaan palveluita silloin, kun palvelun omistajana on julkinen taho.

– Viikonlopun teema ”Pelastetaan Coxa ja Sydänsairaala” tuo esiin sote-esityksen monet valuviat. Samalla se paljastaa kuinka intohimoisia poliitikot ovat puolustamaan jotain hyvää palvelua – kunhan vaan palvelun omistaja on julkinen taho, Kujala kirjoittaa Twitterissä.

Kujala viittaa tänä viikonloppuna keskustelua herättäneeseen uutiseen julkisrahotteisten sairaaloiden lopetusuhasta. Aamulehti  kertoi lauantaina, että tekonivelsairaala Coxan, laboratoriopalveluita tuottavan Fimlabin ja Sydänsairaalan nykymuotoinen toiminta saattaa päättyä Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-uudistuksen myötä. Syy tähän on se, että julkisomiset sairaalat ja laboratoriopalveluita tuottava Fimlab rinnastetaan esitetyssä lainsäädännössä yksityisiin yhtiöihin, eikä niitä lasketa uusien hyvinvointialueiden omaksi palvelutuotannoksi.

Lopettamisuhka on herättänyt voimakasta pahennusta. Esimerkiksi kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen ja Arto Satonen ovat luonnehtineet sote-uudistuksen seurauksia järjettömäksi.

– Toivon samanlaista henkeä syntyvän aidosti yksityisten palvelujen tuottamiseksi, vaikkapa niiden 18 000 suomalaisen soteyrityksen, jotka joka päivä omassa ruudussaan 80 000 työntekijän voimin tuottavat suomalaisille laadukkaita ja kehittyviä sote-palveluita, Kujala kirjoittaa.

– Coxan ja Sydänsairaalan yhteydessä käytetyt useimmat argumentit sopivat näihin yrityksiin. Mikä tekee julkisesti omistetusta paremman yhtiön? Mitä vikaa on yksityisissä palveluntuottajissa? Näihin harvoin saa todellista vastausta. Ideologiat erikseen, hän jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt