X
SULJE MAINOS
Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin lakialoitetta alkoholilain väliaikaisesta muuttamisesta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pienpanimoaloite eduskunnassa: Ketään ei paikalla SDP:sta

Hallituspuolueiden omistakin riveistä arvosteltiin ministeri Krista Kiurun poissaoloa.

Eduskunnassa käsiteltiin torstaina vasemmistoliiton Jari Myllykosken käynnistämää ja 110 kansanedustajan allekirjoittamaa lakialoitetta pienpanimoiden nettimyynnistä eli etämyynnistä. ”Korona-aloitteen” myötä alle 15 miljoonaa litraa vuodessa tuottava pienpanimo saisi etämyynnin oikeuden vuoden loppuun.

Kansanedustajat ihmettelivät, ettei ainoakaan SDP:n kansanedustaja eikä asianomainen ministeri ollut paikalla.

Hallituspuolue vasemmistoliiton Katja Hänninen sanoi pohdiskelleensa muiden kansanedustajien tavoin, miten harvoin istuntosalissa saa olla tukemassa kansanedustajan lakialoitetta, joka on kerännyt allekirjoituksia yli puolelta edustajista.

– Siinä mielessä toki odotin, että myös ministeri (SDP:n Krista Kiuru) olisi ollut paikalla. Sanon tämän hallituspuolueen edustajana ihan suoraan, koska näitä hetkiä tässä salissa aika harvoin pääsemme yhdessä todistamaan. Elikkä lakialoitteita kyllä teemme mielellämme, mutta aika harvoin me saamme niihin yli sataa nimeä, ja tällä kertaa edustaja Myllykoski on ylittänyt itsensä ja saanut sellaisen lakialoitteen aikaiseksi, että yli puoluerajojen näemme allekirjoituksia. Ainoastaan ehkä kristillisdemokraattien edustajien allekirjoituksia emme ole tässä nähneet, Katja Hänninen sanoi.

Hallituspuolue keskustan Joonas Köntän mukaan nykytilanne on ”paitsi vanhanaikainen ja epäoikeudenmukainen myös täysin järjetön”.

– Suomessa ulkomaisten oluiden ja alkoholien verkkokauppatilausten suosio kasvaa, mutta suomalaisille pienpanimoille vastaavanlainen verkkokauppamyynti on kiellettyä. Jokainen suomalainen pystyy tilaamaan verot maksaen internetistä kotiovelleen olutta, viiniä ja vahvempiakin juomia mutta ei Suomesta, Joonas Könttä sanoi.

Useat kansanedustajat toivoivat, että edustajien enemmistö merkitsisi sitä, että asiasta todella päättäisi kansan valitsema eduskunta eikä sosiaali- ja terveysministeriö.

Opposition kokoomuksen Matias Marttinen kysyi ”haluaako ministeri (Krista) Kiuru tukea sellaista järjetöntä, byrokraattista alkoholipolitiikkaa, joka siis nimenomaan kannustaa kuluttajia hankkimaan ja tilaamaan tuotteita ulkomailta, jolloin samalla verotulot ja työpaikat valuvat maamme ulkopuolelle, vai onko ministeri Kiuru valmis tukemaan järkevää, fiksua alkoholipolitiikkaa, joka tukee tätä alan kehitystä ja sitä, että nämä pienpanimot kasvavat ja kehittyvät hyvin?”.

Muun muassa kokoomuksen Jaana Pelkonen toivoi aloitteessa ehdotetusta järjestelystä pysyvää.

– Eduskunnan on nyt otettava pallo pois sosiaali- ja terveysministeriöltä. Nyt on tehtävä rohkeita päätöksiä, hallituspuolue keskustan Mikko Kärnä sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt