Petteri Orpo. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Petteri Orpo: Työllisyys, työllisyys, työllisyys

Valtiovarainministerin mukaan suhtautuminen kakun leipomiseen erottaa puolueita merkittävästi.

Eduskunnan täysistunnossa puhuttiin torstaina illalla valtion talousarvioesityksen täydentämisestä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi aktiivimallia yhdeksi hallituksen lukuisista työllisyyttä lisäävistä toimenpiteistä, joilla ”on saatu loistavia tuloksia aikaan”.

– Mutta aivan oikein, meidän täytyy kaikkien katsoa nyt tulevaisuuteen: miten me pääsemme vielä eteenpäin, ja puhua niistä välttämättömistä uudistuksista joita me tarvitsemme, Petteri Orpo sanoi.

– Mitä tulee sitten kysymykseen, että pitäisikö tässä jotain katumusharjoituksia tehdä, leikkausten osalta, niin: ei. Se tilanne missä me hallitusohjelman teimme ja tämä iso vakautusohjelma, ne oli pakko tehdä silloin.

– Ja nyt olemme siinä tilanteessa, että meidän budjettitalous alkaa tasapainottumaan, julkinen talous on tasapainossa, kestävyysvajetta on pystytty purkamaan viimeisen arvion mukaan kolmella miljardilla.

Orpo mainitsi myös neljän miljardin euron säästöohjelman läpiviemisen ja talouskasvun.

– Se ongelma mikä jokaisen pitää ymmärtää on, että kun väestöennusteet laskevat, niin kestävyysvajeen maali karkaa. Ja työllisyysasteen tavoite pitää olla vielä nopeampi ja vielä korkeampi. Me tarvitsemme todella paljon toimenpiteitä, Petteri Orpo totesi.

– Ja, aina, kyllä: työllisyys, työllisyys, työllisyys. Kun ei ole niitä tuloja, jos ei ole työtä. Tämä erottaa puolueita tässä salissa merkittävällä tavalla. Ensin pitää kakku leipoa ja tulot saada, sitten voidaan jakaa. Ja tästä minä haluan pitää kiinni. Ei jaeta enempää kuin on.

Valtiovarainministeri sanoi huomanneensa, että ”yhteiskunnassa on kasvava ilmapiiri sille, että jaetaan jotain, mitä ei ole”. Sitä jaettaisiin hänen mukaansa ”ikään kuin vähän etukäteen”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt