Petri Sarvamaa etämyyntikiellosta: Ei kestä EU:n tuomioistuimessa

Europarlamentaarikko pitää sosiaali- ja terveysministeriön esitystä Suomen alkoholipolitiikan uutena pohjanoteerauksena.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä julkaisi keskiviikkona esityksensä alkoholin etämyyntiä rajoittavaksi lainsäädännöksi. Meppi Petri Sarvamaan (kok.) mielestä esitys on Suomen alkoholipolitiikan uusi pohjanoteeraus.

– Tällaisen lain kirjaaminen olisi vastoin EU:n perusvapauksia, hän korostaa viitaten tavaran vapaaseen liikkuvuuteen.

Sarvamaa painottaa etämyynnin olevan laillista kaupankäyntiä. Etämyynnissä kuluttaja ostaa tuotteen toisesta jäsenmaasta ja myyjä osallistuu kuljetuksen järjestämiseen suorasti tai epäsuorasti. Verovelvollisuus on myyjällä, joka alkoholin etämyynnin kohdalla usein nimittää veroedustajan kohdemaahan huolehtimaan verojen maksusta.

– Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on ottanut lain omiin käsiinsä, Sarvamaa toteaa.

Hän kritisoi ministeriötä myös harhaanjohtavasta viestinnästä. Lakiesitystä koskevassa tiedotteessa todetaan, että ”yli 5,5 tilavuusprosenttisten alkoholijuomien etämyynti Suomeen olisi edelleen kielletty”.

– Etämyyntikielto ei ole nykyisellään laissa. Ei siis voida sanoa, että se olisi edelleen kielletty, Sarvamaa huomauttaa.

Hänen mukaansa etämyyntikiellon valmisteluun liittyvä prosessi kielii huolestuttavasta kehityssuunnasta.

– Etämyyntikielto ei ole maailman suurin asia. Mutta se on, että Suomessa ministeriön virkamiehet ottavat lain ja sen tulkinnan omiin käsiinsä, hän toteaa.

Sarvamaan mukaan Suomi on ajanut itsensä umpikujaan etämyyntikieltonsa kanssa.

– Jos etämyyntikielto ei ole selkeästi Suomen lainsäädäntöön kirjattu, sillä ei ole lain voimaa: jos se kirjataan lainsäädäntöön, Suomi rikkoo EU:n perusvapauksia, hän summaa.

Etämyyntikiellon kieltävä laki on Sarvamaan mukaan ilmiselvästi EU:n sisämarkkinoiden vastainen.

– Tämä ei tule kestämään EU:n tuomioistuimen tarkastelua, hän toteaa ja kertoo EU:n komission jo aiemmin todenneen, ettei Suomella ole pätevää syytä rajoittaa alkoholin tuontia.

– Aion tehdä kaikkeni EU:ssa sen eteen, että Suomen valtio joutuu purkamaan koko paketin, jos tämä viedään Suomen lakiin, Sarvamaa lupaa.

LUE MYÖS: Sinuhe Wallinheimo: Jos tämän lain haastaa, kuinka käy Alkon?

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt