Verkkouutiset

Sinuhe Wallinheimo: Jos tämän lain haastaa, kuinka käy Alkon?

Kokoomuksen kansanedustaja kysyy, onko alkoholin etämyyntiä pohtinut työryhmä huomioinut EU-oikeutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Mielenkiintoista olisi kuulla, että kuinka monta EU-oikeuden asiantuntijaa tässä ryhmässä on ollut, Sinuhe Wallinheimo tviittaa.

Hän viittaa sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän etämyyntiesitykseen. Työryhmä ehdottaa tänään keskiviikkona julkaistussa  yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä.

Etämyynti nousi uuden alkoholilain säätämisen aikoihin kuumaksi perunaksi. STM puuhasi lakiin etämyynnin täyskieltoa. Se törmäsi kuitenkin EU-oikeudellisiin ongelmiin ja lopulta asia jäi auki. Verkkouutiset kertoi erikoisesta saagasta ja Suomen viranomaisten ja komission välisestä menettelystä tässä jutussa.

Sinuhe Wallinheimo huomauttaa EU-oikeudellisten ongelmien mahdollisista seurauksista

– Jos tämän mahdollisen tulevan lain joku taho haastaa, niin kuinka käy Alkon monopolin, hän kysyy.

STM kertoo työryhmän esittävän, että ”etämyyntiä rajoitettaisiin tietyiltä osin nykyistä selvemmin”.

”Etäostolle puolestaan luotaisiin pelisäännöt ja mekanismeja, joilla etäostaminen on jatkossakin käytännössä mahdollista. Näin pyrittäisiin varmistamaan, että kuluttaja voi edelleen ostaa ulkomailta esimerkiksi verkosta alkoholijuomia, mutta myös nykyistä suurempi verokertymä päätyisi lainmukaisesti Suomeen. Nyt verotuloja menetetään arvioiden mukaan vuosittain noin kymmenen miljoonaa euroa”, STM kertoo.

Alkoholin rajat ylittävä kauppa toisista EU-valtioista Suomeen on perinteisesti jaettu etämyyntiin ja etäostoon. Etämyynnillä tarkoitetaan tilannetta, jossa myyjä järjestää esimerkiksi verkkokaupasta ostettujen toisesta jäsenvaltiosta tuotavien alkoholijuomien kuljetuksen, kun taas etäostossa ostaja tai joku ostajan valtuuttama vastaa kuljetuksen järjestämisestä. Etämyynnissä verovastuu on myyjällä ja etäostossa ostajalla.

STM toteaa sivuillaan myös, että etämyynti Suomeen olisi ”edelleen kielletty”. Kantaa voidaan pitää kiistanalaisena. Etämyyntikielto perustuu vuosien saatossa useaan otteeseen muuttuneeseen viranomaistulkintaan eikä tule suoraan laista. Etämyyntikielto on esillä korkeimpaan oikeuteen menevässä niin kutsutussa Alkotaksi-tapauksessa.

LUE MYÖS:

Analyysi: Alkoholilain valmistelija ei puhu totta nettimyyntikiellosta

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)