Osmo Soininvaara. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Osmo Soininvaara: Koulujen sulkemisesta tarvitaan tietoa

Konkaripoliitikon mukaan asiantuntijoiden pitäisi kertoa selkeästi, onko koulujen sulkemisesta hyötyä.

Vihreiden entinen puheenjohtaja ja kansanedustaja Osmo Soininvaara perää blogissaan asiantuntijoilta selkeämpiä vastauksia siihen, pitäisikö Suomessakin sulkea kouluja koronavirusepidemian vuoksi.

Tähän mennessä lukuisat Euroopan maat ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä koulutuksen koronaviruspandemian vuoksi. Suomessa esimerkiksi Helsingin kaupunki on kuitenkin ilmoittanut pitävänsä koulut auki mahdollisimman pitkään.

– Keskeisiä yhteiskunnan toimintoja ei pidä lamaannuttaa ilman raskaita perusteita. Asiantuntijoiden mukaan koulujen sulkemisella ei olisi juurikaan vaikutusta epidemian hidastamiseksi tässä vaiheessa, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori totesi perjantaina.

Soininvaaran mukaan asiasta kaivattaisiin enemmän asiantuntijapuheenvuoroja.

– Poliitikot joutuvat päättämään aika pian, suljetaanko Suomessa koulut niin, että kevätlukukausi päättyy tähän. Se on selvää, että kahdeksi viikoksi niitä ei kannata sulkea. Nyt tarvittaisiin epidemiologeilta selkeitä puheenvuoroja siitä, onko koulujen sulkemisesta ylipäänsä hyötyä ja jos on, kuinka paljon, Soininvaara kirjoittaa.

Soininvaara muistuttaa, että taudin ei ole todettu olevan kovin vaarallinen lapsille. Sen pandemian hillitsemisellä pyritään suojaamaan riskiryhmiä.

– Koulujen sulkemista ei voi perustella lasten suojelemisella taudilta, koska tauti ei ole lapsille vaarallinen. Sitä voi perustella vain sillä riskillä, jonka lapset muodostavat riskiryhmiin kuuluville. Tähän mekanismiin tarvittaisiin asiantuntijoilta lisää tietoa, Soininvaara kirjoittaa.

Soininvaara muistuttaa, että pahimmillaan koulujen sulkeminen saattaisi vaarantaa lasten oppimisen.

– Jos näillä tiedoilla joutuisin päättämään, en sulkisi kouluja, koska lyhytaikainen sulkeminen ei hyödytä mitään ja pitkäaikainen vaarantaa lasten oppimisen. Puoli vuotta lyhempi peruskoulu? Ihan oikeasti?

– Onneksi en joudu päättämään, mutta koska toiset joutuvat, soisin, että heille annettaisiin parempaa tietoa. Se pitäisi antaa julkisesti, koska jo nyt lehtien pääkirjoittajat tuntuvat olevan varmoja siitä, mitä pitäisi tehdä, Soininvaara päättä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt