Liika kahvinjuonti voi nostaa verenpainetta. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Nyt kerrottiin raja: Näin monta kahvikuppia on vaarallista

Liika kahvinjuonti altistaa tutkimuksen mukaan sydänsairauksille.

Etelä-Australian yliopiston tutkijat ovat tuoreessa tutkimuksessaan määritelleet rajan sille, mikä määrä kahvinjuontia päivässä on liikaa.

Heidän päätelmänsä mukaan ehdoton päiväraja kahvinjuonnille on viisi kuppia päivässä, jos haluaa välttää vakavat terveyshaitat. Kuusi kuppia tai enemmän päivässä saattaa tutkimuksen mukaan olla erittäin haitallista terveydelle.

Liika kahvinjuonti voi nostaa verenpainetta ja lisää alttiutta sairauksille. Jos kahvia nauttii kuusi kuppia tai enemmän päivässä, sydänsairauden riski nousee 22 prosenttia. Yhteys kofeiinin ja sydänsairauksien välillä johtuu nimenomaan korkeasta verenpaineesta.

− Moni on samaa mieltä siitä, että jos juo paljon kahvia, voi tuntea itsensä hermostuneeksi, ärtyisäksi ja jopa pahoinvoivaksi. Se johtuu siitä, että kofeiini auttaa kehoa toimimaan nopeammin ja vahvemmin, mutta se voi myös kertoa siitä, että rajasi on tullut vastaan, professori Elina Hyppönen kertoo.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan kardiovaskulaarinen sairaus on globaalisti merkittävin kuoleman aiheuttaja. Vuonna 2016 siihen kuoli arviolta 17,9 miljoonaa ihmistä, mikä vastaa 31 prosenttia kaikista kuolemista maailmanlaajuisesti.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niistä uutisoi tässä PhillyVoice.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt