USA:n mereijalkaväen sotilaita harjoituksissa Norjassa. U.S. Marine Corps photo/Master Sgt. Michael Q. Retana

Nato rauhoittelee Venäjää: Suurta sotaharjoitusta ei tarvitse pelätä

Suomi osallistuu Naton harjoitukseen kumppanimaan roolissa.

Nato rauhoittelee Venäjän pelkoja liittyen puolustusliiton valmistelemaan harvinaisen suureen sotaharjoitukseen, kertoo uutissivusto Newsweek.

Pääasiassa Norjassa järjestettävään Trident Juncture 2018 -harjoitukseen osallistuu loka-marraskuussa yli 40 000 sotilasta 31 jäsen- ja kumppanimaasta.

Norjan puolustusvoimien operatiivisen esikunnan komentajan mukaan Venäjällä ei ole syytä huoleen:

– Harjoituksen ydinalue on yli 1 000 kilometrin päässä Venäjän rajasta, ja ilmaoperaatioita tehdään 500 kilometrin päässä rajasta. Venäläisillä ei pitäisi olla mitään syytä pelästyä eikä pitää sitä muuna kuin puolustusharjoituksena, kenraaliluutnantti Rune Jakobsen sanoo.

Harjoituksen tarkoituksena on varmistaa, että Nato-joukot kykenevät toimimaan yhdessä ja pystyvät vastaamaan kaikkiin uhkiin eri ilmansuunnista.

Naton mukaan ”fiktiivisissä, mutta realistisissa” harjoituksissa on mukana noin 150 lentokonetta, 60 laivaa ja 10 000 ajoneuvoa.

Myös Suomi on mukana kumppanimaan roolissa. Puolustusvoimien mukaan osallistuminen vahvistaa kansallista puolustuskykyä ja tehostaa kansainvälistä yhteistoimintaa. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.

Lehdistötilaisuudessa kysyttiin, harjoitellaanko operaatiossa sotaa Venäjää vastaan.

USA:n amiraali James Foggo sanoi, että harjoituksen tarkoituksena on lähettää selvä viesti:

– Nato pystyy puolustautumaan ja luomaan pelotteen ketä tahansa vihollista vastaan, amiraali Foggo totesi tarkentaen, että kyseessä ei ole tietty vihollinen.

Foggo toimii Naton Italian-komentokeskuksen (Allied Joint Force Command JFC) komentajana.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt