Yhdysvaltain 82. maahanlaskudivisioona osallistui edelliseen Trident Juncture -harjoitukseen vuonna 2015. / Nato

Nato valmistautuu suurimpaan sotaharjoitukseen

Norjan isännöimään Trident Juncture 2018 -harjoitukseen osallistuu myös suomalaisjoukkoja.

Puolustusliitto Nato valmistautuu parhaillaan harvinaisen suureen sotaharjoitukseen. Pääasiassa Norjassa järjestettävään Trident Juncture 2018 -harjoitukseen osallistuu loka-marraskuussa yli 40 000 sotilasta noin 30 maasta.

Trident Juncturea on kuvailtu länsimaiden vastauksena Venäjän järjestämälle massiiviselle Vostok 2018 -sotaharjoitukselle, johon osallistui joukkoja myös Kiinasta ja Mongoliasta.

Naton mukaan ”fiktiivisissä, mutta realistisissa” harjoituksissa on mukana noin 150 lentokonetta, 60 laivaa ja 10 000 ajoneuvoa.

Myös Suomi on mukana kumppanimaan roolissa. Puolustusvoimien mukaan osallistuminen vahvistaa kansallista puolustuskykyä ja tehostaa kansainvälistä yhteistoimintaa.

Harjoituksen osana muun muassa Yhdysvaltain F-15C-hävittäjiä ja KC-135-ilmatankkauskoneita toimii Rovaniemen tukikohdasta käsin.

Suomi ja Ruotsi vahvistavat puolustusyhteistyötä

Maavoimat lähettää mukaan Porin prikaatin jääkärikomppanian, joka harjoittelee osana ruotsalaista prikaatia. Komppania käyttää pääkalustonaan Patrian panssaroituja XA-203-miehistönkuljetusajoneuvoja.

Harjoitus on osa Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä, ja joukkoja toimii molempien maiden alueella.

Merivoimista Trident Junctureen osallistuu Uudenmaan prikaatin rannikkojääkärikomppania (ATU) Norjassa. Ilmavoimista harjoituksessa on mukaan yhdeksän F/A-18 Hornet -hävittäjää ja noin 160 sotilasta.

Samanaikaisesti Itämeren alueella järjestetään merellinen Northern Coasts 18 -harjoitus, jonka johto- ja isänmaana Suomi toimii. Yhteensä molempiin harjoituksiin osallistuu noin 2400 suomalaista sotilasta.

Puolustusvoimat kuvailee Trident Juncturea niin sanotuksi korkean näkyvyyden harjoitukseksi, joita järjestetään kolmen vuoden välein.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt