Verkkouutiset

Näin SDP vaati 2003 pääministerin eroa muunnellun totuuden puhumisesta

Suomen entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan kerrottuaan eduskunnalle muunneltua totuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Antti Rinne (sd.) väitti sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että Posti siirsi 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin vastoin omistajan tahtoa.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola sanoi perjantaina, että Posti esitteli ministeri Paaterolle ensi kerran liikkeenluovutussuunnitelmia ja taustaperusteluita 7.6.2019. Päätöksen taustasta, käytännön yksityiskohdista ja julkistamissuunnitelmista käytiin keskusteluja ministerin ja ministerien avustajien kanssa 8.8.2019, ennen yhtiön hallituksen 11.-14.8.2019 kokousta ja 21.8.2019. Posti tiedotti pakettilajittelun muutoksista 29.8.2019.

Postin mukaan päätöksellä oli prosessissa omistajaohjauksen tuki.

Pääministeri Antti Rinne (sd) kielsi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla jyrkästi, että omistajaohjausministeri Paatero olisi hyväksynyt Postin suunnitelmat siirtää 700 pakettilajittelijaa halvemman työehtosopimuksen piiriin.

– Tuo ei pidä paikkaansa. Sirpa Paatero ei ole hyväksynyt siirtoa missään vaiheessa, Rinne sanoi.

– Ministeri Paatero on todennut, että tämä ei hallitukselle käy, omistajalle ei käy. Tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta: 28. päivä 700 ihmistä siirrettiin. Se oli vastoin omistajan selkeää tahtotilaa, Antti Rinne toisti edelleen torstaina eduskunnan täysistunnon pöytäkirjan mukaan.

Rinteen mukaan asia tuli omistajaohjaukselle siis yllätyksenä ja tietoon vasta ”samassa yhteydessä”, kun Paatero oli menossa kertomaan Postin tilanteesta julkisuuteen 3. syyskuuta.

Antti Rinnettä on syytetty harhaan johtamisesta, muunnellun totuuden puhumisesta ja jopa valehtelusta. Samanlaisia syytöksiä sai Suomen ensimmäinen pääministeri, keskustalainen Anneli Jäätteenmäki kesällä 2003.

Tuolloin Jäätteenmäki kommentoi Irak-vuotoon liittyviä asiakirjoja eduskunnassa, että ”En ollut näitäkään muistioita pyytänyt, ja ne tulivat minulle yllätyksenä. (Hälinää — Eduskunnasta: Valehtelija!) — En ollut pyytänyt, ja ne tulivat minulle yllätyksenä.”

Näin Irak-vuoto eteni

Anneli Jäätteenmäen ero liittyi keväällä 2003 kierroksilla käyneeseen keskusteluun Irakin sodasta.

Ennen eduskuntavaaleja 2003 Jäätteenmäki oli tuonut julkisuuteen katkelmia ulkoasiainministeriössä salaisiksi luokiteltujen asiakirjojen sisällöistä pääministeri Paavo Lipposen (sd.) keskusteluista Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kanssa Washingtonissa 9. joulukuuta 2002.

Keskustelut liittyivät valmisteluihin Suomen osallistumiseksi Yhdysvaltain johtamaan vapaaehtoisten koalitioon Irakin sotaa koskien.

Aluksi Jäätteenmäki kielsi saaneensa papereita tasavallan presidentti Tarja Halosen silloiselta neuvonantajalta Martti Manniselta. Jäätteenmäki kertoi eduskunnan suuressa salissa, hän ei ollut pyytänyt Manniselta tietoja, vaan että tiedot olivat tulleet hänelle yllätyksenä.

Jäätteenmäkeä kutsuttiin eduskunnan välihuudoissa ”valehtelijaksi” eikä hänen sanoihinsa uskottu.

Kulissien takana päähallituskumppani SDP ilmoitti keskustan eduskuntaryhmälle menettäneensä luottamuksen pääministeri Jäätteenmäkeen. Ilmoitus tehtiin ryhmänjohtaja Jouni Backmanin kuuluisalla paperilapulla, jossa luki:

– SDP ei voi jäädä enää odottamaan ratkaisuja ensi viikkoon. Tänään tultava selvä ilmoitus pääministerin vaihtumisesta, Backman kirjoitti kirjelappusessa.

– Eduskunta voitava kutsua koolle jo nyt ensi tiistaiksi. Muuten kuten keskusteltu eli lyhyen kaavan mukaan vain pääministerivaihdos, ei muita muutoksia.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jättivät tiistaina välikysymyksen Postin omistajaohjauksesta, työmarkkinatilanteesta ja eduskunnalle annetusta informaatiosta.

– Rinteen aiemmat puheet olivat jo heikolla jäällä, mutta nyt näyttää selvältä, että Rinne on tietoisesti yrittänyt johtaa eduskuntaa harhaan. Näin toimiva pääministeri ei ansaitse eduskunnan luottamusta, Petteri Orpo totesi perjantaina.

Hallitus vastaa välikysymykseen ensi viikon tiistaina. Luottamusäänestys on keskiviikkona.

LUE MYÖS:

Petteri Orpo: Antti Rinne yritti johtaa eduskuntaa harhaan (VU 29.11.2019)

Postin hallituksen puheenjohtaja: Omistaja ei ole ilmaissut vastustustaan (VU 29.11.2019)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)