Verkkouutiset

Teollisuusliiton lakkovahteja vantaalaisen tehtaan portilla 11. maaliskuuta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Lähes puolet suomalaisista arvioi, että työpaikoilla lakkoillaan liian paljon

Kevään poliittiset lakot ovat kyselyn mukaan heikentäneet lakko-oikeuden arvostusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisista 48 prosenttia arvioi, että ”suomalaisilla työpaikoilla lakkoillaan tarpeettoman paljon, mikä vahingoittaa maamme asemaa kansainvälisillä markkinoilla ja investointien kohteena”. Vuosi sitten näin ajatteli vain 31 prosenttia, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn kevään 2024 Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Eri mieltä väittämän kanssa on nyt 43 prosenttia. Lakkoilun määrää vahingollisena pitävien osuus on kasvanut tuntuvasti, 17 prosenttiyksikköä viime vuoden keväästä. Noin kaksi kolmasosaa (64 %) katsoo, että poliittiset lakot ovat aiheuttaneet suurta haittaa kansantaloudelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suhtautuminen lakkoiluun ja lakko-oikeuteen on sukeltanut hyvin kielteiseksi hallituksen pääpuolueiden, kokoomuksen ja perussuomalaisten, kannattajien parissa.

Vastaavasti opposition vasemmistopuolueiden kannattajien keskuudessa lakkoasenteet ovat muuttuneet aiemmalta hyvin myönteiseltä tasolta vieläkin hyväksyvämmiksi.

EVAn kyselyn mukaan 46 prosenttia suomalaisista pitää poliittisia lakkoja oikeutettuina, koska hallitus on astunut työmarkkinajärjestöjen tontille, mutta yhtä moni (45 %) pitää niitä ”hyödyttömänä teatterina, jota näytellään ammattiyhdistysjohtajien arvovallan suojelemiseksi”.

– Lakkoasenteet ovat polarisoituneet kevään protestien myötä. Tulosten valossa ammattiyhdistysliikkeen ja Petteri Orpon hallituksen väliselle konfliktille ei ole näköpiirissä sellaista loppuratkaisua, johon suomalaisten enemmistö olisi tyytyväisiä, toteaa analyysin kirjoittanut EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tiedotteessa.

Tulokset perustuvat 2087 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 13.3.-21.3.2024.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)