Vasemmalta vasemmistoliiton Li Andersson, vihreiden Maria Ohisalo, SDP:n pääministeri Sanna Marin ja keskustan Katri Kulmuni hallituksen tiedotustilaisuudessa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Näin SDP antoi keskustan ja vihreiden nolata itsensä täysin 

Kukaan demari ei vaivautunut kertomaan, ettei alkoholipäätöstä ollutkaan tekeillä.

Kokoomuksen ohjelmapäällikkö Antti Vesala on kirjoittanut Puheenvuoroon katsauksen ja aikajanan Tapaus etämyynti: Vihreitä ja keskustaa uunotettiin perusteellisesti.

Antti Vesalan mukaan keskustan ja vihreiden annettiin niiden ylintä johtoa myöten nolata itsensä alkoholin ravintolamyynnissä täysin.

* Katsaus muistuttaa kokoomuksen esittäneen jo maaliskuussa koronakriisin toimikokonaisuuden osaksi muiden kuin väkevien alkoholijuomien ulos- ja etämyynnin sallimista ravintoloista. Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen tyrmäsi ehdotuksen todeten, ettei sellaisia lueta otsikkoa pidemmälle.

* Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski teki huhtikuussa aloitteen panimoiden etämyynnin väliaikaisesta sallimisesta. Vihreiden varapuheenjohtajat Fatim Diarra ja Jaakko Mustakallio kirjoittivat kannanoton, jossa kertoivat vihreiden puolueen olevan vapautusten takana.

* 20. toukokuuta vihreiden puheenjohtaja sisäministeri Maria Ohisalo twiittasi, että ”hallituksen viisikko keskusteli pienpanimoiden etämyynnistä. Asia etenee nyt jatkokeskusteluun hallituspuolueiden välillä. Ratkaisuja etämyynnin kohtalosta tehdään vielä tässä kuussa. Etämyyntimahdollisuus olisi alalle tärkeä apu vaikean koronatilanteen keskellä”.

* Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni twiittasi 20. toukokuuta, että ”prosessi pienpanimoiden etämyynnille saadaan käyntiin. Hallituspuolueet jatkavat keskustelua ja hallitus päättää asiassa etenemisestä vielä toukokuussa. On syytä avittaa #korona kriisin aikana kotimaista panimotuotantoa nettikaupan mahdollisuuksilla”.

Keskustasta eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja kansanedustajat Mikko Kärnä ja Anu Vehviläinen tukivat julkisesti etä- ja ulosmyyntimahdollisuuksia.

* Toukokuun lopulla eduskunnassa kokoomus teki ponsiesityksen, jonka mukaan ”eduskunta edellyttää, että hallitus tuo viipymättä eduskunnan käsiteltäväksi alkoholilain muutosesityksen, jolla sallitaan väliaikaisesti mahdollisuus ravintoloille muiden kuin väkevien alkoholijuomien ulos- ja etämyyntiin”. Hallituspuolueiden edustajat äänestivät esityksen nurin.

Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen twiittasi, että ”kokoomus tekee härskiä politiikkaa eilisen alkoholijuomien ulosmyynnin äänestyksestä. Asia on hallituksella keskustelujen alla ja vihreiden kanta on sallia ulos- ja etämyynti helpottamaan yrittäjien ahdinkoa. Kun hallituksen esitys tulee, sen puolesta äänestetään”.

* Toukokuun ja kesäkuun aikana ei kuultu mitään Maria Ohisalonkin mainitsemista jatkokeskusteluista eikä hallituksen esityksestä.

* Heinäkuun tultua ministeri Krista Kiuru (sd.) vahvisti, ettei mitään valmistelua etämyynnistä ole ollut käynnissä. Sosiaali- ja terveysministeriöstä todettiin, ettei etämyynnistä ole saatu kuittausta suuntaan tai toiseen. ”Jatkokeskusteluja” ei siis oltukaan käyty lainkaan.

* 3. heinäkuuta kuultiin, että koko etämyyntiasia on hallituksen viisikon päätöksellä haudattu.

– Asetelma on nyt sellainen, että sekä vihreitä että keskustaa on uunotettu oikein olan takaa. Kummankin puolueen keskeiset toimijat ovat viikkokausien ajan julkisuudessa puhuneet ilmeisen aidossa käsityksessä, että hallituksella olisi jotain tähän liittyvää valmistelussa. Missään vaiheessa Kiurun kabinetti tai kukaan demari ei ole vaivautunut ottamaan puhelinta käteen kertoaksen, että mitään sellaista, mistä te nyt puhutte, ei ole tekeillä, kokoomuksen Antti Vesala kirjoittaa.

– SDP, Sanna Marin, Krista Kiuru ja STM ovat antaneet kahden keskeisen hallituspuolueen keskeisimpien toimijoiden – puolueiden ylintä johtoa myöten – nolata itsensä täysin.

Vesala vinoilee, että ehkä hallituksen kannattaisi palkita muutama erityisavustaja lisää, kun tieto puolueiden välillä kulkee näin huonosti – eli ei kulje lainkaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt