Janne Pesonen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Siirtyvätkö maakuntavaalit? Kokoomus jättämässä oven auki

Puoluesihteeri Janne Pesosen mukaan kokoomus on tarvittaessa valmis maakunta- ja eduskuntavaalien yhdistämiseen.

Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesosen mukaan puolue lähtee siitä, että maakuntavaalit järjestetään lokakuussa. Vaalien siirtäminen kuitenkin käy puolueelle.

– Mutta jos alkaa näyttää siltä, että vaaleja on tarkoituksenmukaista siirtää, niin en minä ala vastaan haraamaan, Janne Pesonen sanoo Verkkouutisille.

Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen väläytti torstaina, että koko maakunta- ja sote-uudistuksen onnistumisen kannalta olisi syytä harkita maakuntavaalien siirtämistä ensi kevääksi eduskunta- ja eurovaalien yhteyteen, koska lakipakettien suma on tällä hetkellä kohtuuton eikä lakien perusteellinen arviointi ole mahdollista.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on samoilla linjoilla ja tviittaa, että maakuntavaaleja ei todennäköisesti ehditä pitää tänä syksynä. Maakuntavaalit on tarkoitus järjestää kuluvan vuoden lokakuun lopulla.

Pesonen mukaan kokoomus on sinällään valmis vaalitaistoon sovitussakin aikataulussa.

– Kyllä me olemme puolueena täysillä valmistauduttu siihen, että vaalit käydään lokakuussa. Vaikka aikataulu on tiukka, toistaiseksi minun tiedossani ei ole mitään sellaista, joka tekisi teknisesti mahdottomaksi vaalien järjestämisen lokakuussa, Pesonen toteaa.

– Käytännössähän se tarkoittaa sitä, että eduskuntakäsittely pitäisi saada ennen kesälomakautta aika pitkälti valmiiksi.

Pesonen korostaa, että kokoomus piti viime syksynä puoluesihteerien työryhmässä vahvasti esillä ajatusta, että maakuntavaalien ajankohta olisi siirretty suosiolla eduskuntavaalien yhteyteen pitkälti samoista syistä, joita Matti Torvinen ja Timo Heinonen nyt esittävät.

– Silloin keskusta vastusti tätä ja siniset tuki keskustan näkemystä lokakuun ajankohdassa pitäytymisestä. Kokoomus oli ainoa hallituspuolue, joka olisi ollut valmis tästä maakuntavaalien ajankohdasta vielä keskustelemaan.

Pesosen mielestä eduskunta- ja maakuntavaalien yhdistäminen olisi luonteva ratkaisu, jos käy niin, että maakuntavaaleja on tarpeen siirtää. Hänen mukaansa kokoomuksessa on ollut valmiutta yhdistää euro- ja eduskuntavaalit, mutta se ei ole enää realistista.

– Kyllähän se helpoin ja loogisin tapa purkaa vaalisumaa olisi eduskunta- ja maakuntavaalien yhdistäminen.

Työntäyteisiä viikkoja

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska uskoo yhä, että lait saadaan valmiiksi ja maakuntavaalit olisivat ajallaan.

– Keskusta ja hallitus lähtevät siitä, että uudistus toteutuu ajallaan ja maakuntavaalit pidetään lokakuussa, Ovaska toteaa.

– On ihan selvä, että seuraavat viikot ovat eduskunnassa erittäin työntäyteisiä, ja valiokunnat istuvat tarvittaessa pitkää päivää. Valiokunnat käyttävät sen ajan minkä tarvitsevat, jotta asiat saadaan huolellisesti punnittua. Ja nyt näyttää siltä, että eduskunnassa istutaan pitkää päivää ja lait saadaan ulos.

Hänen mielestään eduskunta- ja maakuntavaaleja ei pitäisi yhdistää.

– Maakunta- ja sote-uudistusta tehtäessä tarkoituksena on ollut koko ajan, että uudistus toteutuu asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Silloin myös vaalit pidetään lokakuussa, jotta maakunnilla on hyvää aikaa ensi vuosi valmistautua varsinaisen maakuntien toiminnan aloittamiseen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt