Li Andersson. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Li Andersson TE:lle: Epäilyt Jaakko Laaksosta erittäin vakavia

Vasemmistoliiton puheenjohtajan mukaan ex-kansanedustaja ei edusta puoluetta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää puolueensa ex-kansanedustajaan Jaakko Laaksoon kohdistettuja epäilyjä Azerbaidžan-lobbausasiassa vakavina.

– Tuoreen raportin löydökset, jonka mukaan Laakso on toiminut Azerbaidžanin lobbarina maksua vastaan, vastoin neuvoston sääntöjä, ovat erittäin vakavia, Li Andersson kommentoi Talouselämälle.

Andersson toteaa, ettei Laakso ole ollut vuoden 2011 jälkeen vasemmistoliiton kansanedustaja. Hänellä ei ole ollut puolueen luottamustoimia vuoden 2012 jälkeen.

Euroopan neuvoston sunnuntaina julkistaman raportin mukaan Azerbaidžan on maksanut lahjuksia neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenille. Vastapalvelukseksi jäsenet ovat jättäneet huomioimatta maan ihmisoikeusrikkomuksia.

– Hän ei edusta puoluetta Euroopan neuvostossa. Hän ei myöskään ole ollut pitkiin aikoihin tervetullut Euroopan neuvoston vasemmistoryhmän kokouksiin, Andersson toteaa.

Lobbasi usein käytävillä Azerbaidžanin puolesta

Tutkimusryhmän raportissa mainitaan nimeltä Jaakko Laakson lisäksi neljä entistä parlamentaarikkoa, jotka ovat sääntöjen vastaisesti lobanneet maksua vastaan. Laakso toimi Suomen valtuuskunnan varsinaisena jäsenenä 1991–2003 ja varajäsenenä 2007–2011.

Raportin mukaan Laakso oli Azerbaidžanin hallituksen palkkalistoilla eli lobbarina parlamentaarikkouransa jälkeen ainakin vuosina 2015-2016 ollessaan Euroopan neuvoston kunniajäsen.

Tutkimuksessa todetaan, että Laakso nähtiin usein lobbaamassa parlamentaarikkoja yleiskokouksen käytävillä Azerbaidžanin puolesta. Laakson kerrotaan raportin mukaan myös jakaneen kirjekuorissa käteisrahaa neuvoston jäsenille, mutta näille kertomuksille ei saatu vahvistusta.

Laakso itse ei vastannut tutkijaryhmän esittämiin kysymyksiin lainkaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt