Verkkouutiset

Valtio menettää 2,5 miljoonaa euroa päivässä – autoala vaatii pikaista päätöstä autoverosta

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) väläyttämä autoveron poisto on ilman hallituksen päätöksentekoa johtamassa autokaupan pysähtymiseen, valtion verotulojen menettämiseen ja pahimmillaan autoalan yritysten konkursseihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Jos autokauppa ei käy, valtio menettää autoverotuottoja 2,5 miljoonaa euroa päivässä jokaisena viikon päivänä. Arvonlisätuotto on päälle vielä saman verran, Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo Verkkouutisille.

Anne Bernerin torstaina esittelemä selvitys valtion liikenneverkkoyhtiöstä sisälsi ehdotuksen, että autovero poistuisi uuden yhtiön ja tienkäyttömaksujen käyttöönoton myötä kokonaan ensi vuonna.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo korosti torstaina, että valtiovarainministeriössä ei ole valmisteilla autoveron poistoa tai mitään muitakaan muutoksia liikenteeseen liittyvään verotukseen. Selvitys oli puhtaasti liikenne- ja viestintäministeriön sekä keskustaministeri Bernerin ehdotus.

Autokauppaan Bernerin selvityksellä on kuitenkin välittömät vaikutukset, sillä kuluttajat jäävät odottamaan, mikä hallituksen ratkaisu on. Bernerin määrittämän aikataulun mukaan päätökset liikenneverkkouudistuksesta pitäisi tehdä kehysriiheen mennessä.

Autotuojien Kallion mukaan autoala ei kestä niin pitkää epäselvää tilannetta autoveron kohtalon suhteen. Autoalan kannalta jopa kuukauden kestävä epäselvä tilanne olisi tuhoisa.

Hallitus pitää kehysriihensä kolmen kuukauden päästä huhtikuussa.

– Jos autokauppa ei käy kolmeen kuukauteen, meillä on jo kolmen kuukauden päästä firmoja nurin, Kallio sanoo.

– Nyt autoala toivoo ja vaatii hallitukselta pikaisia päätöksiä autoveron suhteen, joko vihreää tai punaista valoa, hän jatkaa.

Jos hallitus päätyisi poistamaan autoveron, siitä pitäisi tehdä Kallion mielestä esitysluonnos nopeasti ja ratkaisuun pitäisi sisällyttää takautuvuus siten, että autoveron poisto tulee voimaan takautuvasti esimerkiksi 1. helmikuuta alkaen.

– Silloin valtion kassakone kilisisi arvonlisäverojen osalta, ei tietenkään autoveron osalta, jos se poistettaisiin, mutta tässä tilanteessa ei tule kumpiakaan verotuloja valtiolle, Kallio sanoo.

Jos hallitus päätyisi näyttämään punaista valoa autoveron poistolle, se palauttaisi kuitenkin kaupan vanhalle tasolleen.

Tälle vuodelle valtiolle on budjetoitu 800 miljoonan euron edestä autoverotuloja. Nykyisessä tilanteessa tuloja ei tule. Kallio arvioi, että jos autovero poistettaisiin, kaupan lisääntymisen tuomat arvonlisäverotuotot kompensoisivat ison osan menetetyistä autoverotuotoista.

Kallion mielestä Bernerin torstaina esittelemä selvitys oli hyvä keskustelunavaus. Autovero edellyttää hallitukselta pikaista päätöksentekoa, mutta muuten hallituksella on aikaa miettiä, miten se lähtee kehittämään liikenneverkon suunnittelua ja rahoitusta tulevaisuuteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)