Verkkouutiset

Suojelupoliisi kertoo ensi kertaa: saimme tiedot Mitrohinin KGB-arkistosta

Suojelupoliisille annettiin 1990-luvulla suomalaisia koskevat tiedot Mitrohinin arkistosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutiset kertoi torstaina Britanniassa avatusta ns. Mitrohinin arkistosta löytyvistä suomalaistiedoista.

Ne ovat peräisin KGB:n ulkomaantiedustelun arkistonhoitaja Vasili Mitrohinilta. Mitrohin loikkasi 1992 ja toi mukanaan mittavat määrät jäljentämiään KGB:n asiakirjoja.

Koko tapaus julkistettiin vasta 1999. Suomessa asia jäi vähälle huomiolle.

Suojelupoliisi myöntää nyt Verkkouutisille, että he saivat aikanaan käyttöönsä kaiken aineistoon sisältyneen suomalaisia koskevan tiedon.

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantalan mukaan kaikki arkiston tiedot ovat viranomaisille tuttuja.

– Koska tästä loikkauksesta on jo yli 20 vuotta, on asialla nykyisin lähinnä arvoa vain historiantutkimuksen kannalta. Suojelupoliisi on saanut silloin aikanaan käyttöönsä kaikki aineiston suomalaisia koskevat osat, Jyri Rantala sanoo Verkkouutisille.

– Suomalaisia koskeva aineisto on käyty tarkoin läpi siitä näkökulmasta, löytyykö sen perusteella syytä käynnistää esitutkintaa mahdollisesti tapahtuneen rikoksen takia tai pitäisikö ryhtyä muunlaisiin toimenpiteisiin, Rantala jatkaa.

Rantalan mukaan aineistosta ei kuitenkaan löytynyt mitään sellaista, joka olisi antanut aihetta ryhtyä ”johonkin uusiin toimiin”.

– Aineisto oli pääosin vanhentunutta jo silloin, kun se saapui meille ja monet asiat olivat jo ennestään suojelupoliisin tiedossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)