Verkkouutiset

Sisäministeriön lakihanke: Rajavartiolaitokseen ei jatkossa kaksoiskansalaisia

Sisäministeriö valmistelee säädöshankkeen tiiviissä yhteistyössä puolustusministeriön vastaavan hankkeen kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) aikoo asettaa lainvalmisteluhankkeen, jonka johdosta Rajavartiolaitoksen virkoihin ei jatkossa valittaisi kaksoiskansalaisia, Rajavartiolaitos tiedottaa. Muutoksen myötä Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin ja niihin johtaviin opintoihin voitaisiin valita vain Suomen kansalaisia, joilla ei ole muun valtion kansalaisuutta.

Sääntelyä on keväästä 2016 alkaen valmisteltu osana hybridiuhkiin varautumista koskevaa sisäministeriön säädöshanketta. Hankkeella tarkennetaan pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaisesti kaksoiskansalaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä. Hankkeen keskeisin tavoite on kansallisen turvallisuuden parantaminen.

Rajavartiolaitoksella on useita Suomen sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen liittyviä tehtäviä, jotka edellyttävät virkamiehiltä erityistä luotettavuutta ja riippumattomuutta. Sotilasvirassa palvelevien monikansalaisuus voi Rajavartiolaitoksen mukaan aiheuttaa tältä osin eturistiriitoja virkatehtävissä. Se voi tiedotteen mukaan myös saattaa alttiiksi ulkopuolisten tahojen painostukselle ja aiheuttaa siten vakavia kansallisia turvallisuusuhkia. Kansalaisuusvaatimuksesta voitaisiin tarvittaessa myöntää erivapaus.

Sisäministeriö valmistelee säädöshankkeen tiiviissä yhteistyössä puolustusministeriön vastaavan hankkeen kanssa. Puolustusministeri Jussi Niinistö kertoi Ylelle laittavansa vireille vastaavan lakihankkeen, joka koskee Puolustusvoimien sotilasvirkoja.

Rajavartiolaitos ja puolustusministeriö ovat sopineet yhteistyöstä joulukuussa 2016. Hallituksen esitykset on tarkoitus antaa eduskunnalle samanaikaisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)