Verkkouutiset

Hallitus siirtäisi opiskelijat yleisen asumistuen piiriin

Hallitus esittää, että sekä toisen asteen että korkea-asteen opiskelijat siirtyisivät yleisen asumistuen piiriin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkomailla opiskelevat opiskelijat ja Suomessa kansanopistossa, liikunnan koulutuskeskuksessa tai Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa maksullisella linjalla opiskelevat ja oppilaitoksen asuntolassa asuvat opiskelijat sen sijaan saisivat edelleen nykyistä opintotukijärjestelmän mukaista opiskelijoiden asumislisää.

Uudistus liittyy pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen vuosien 2017–2020 julkisen talouden suunnitelmaan ja sen on tarkoitus tulla voimaan ensi elokuun alussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Nykyinen opiskelijan asumislisä on enimmillään 201,60 euroa kuukaudessa. Summan pienuus vaikeuttaa erityisesti yksin asuvien opiskelijoiden toimeentuloa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan yleinen asumistuki ottaa opiskelijan asumislisää paremmin huomioon todellisen vuokratason sekä kuntien väliset erot asumiskustannuksissa.

– Uudistus toisi opiskelijat asumistuen suhteen yhdenvertaiseen asemaan muiden pienituloisten kanssa ja yksinkertaistasi sosiaaliturvajärjestelmää, ministeriö toteaa.

Ruokakunnalle maksettava yleinen asumistuki kohdistuu eri tavalla kuin kaavamainen ja yksilöperusteinen opintotuen asumislisä. Asumistuki kohdentuisi nykyistä harvemmille opiskelijoille ja niille, joilla on suuret asumismenot suhteessa tuloihin.

Yleisen asumistuen kustannukset nousisivat uudistuksen vuoksi ensi vuonna 137 miljoonalla eurolla ja 304 miljoonalla eurolla vuonna 2018.

Opiskelijoiden asumislisän kustannukset vähenisivät ensi vuonna 114,5 miljoonalla eurolla ja 250 miljoonalla eurolla vuonna 2018.

Yleisen asumistuen menot kasvaisivat siten yhteensä 22,5 miljoonalla eurolla vuonna 2017 ja vuositasolla 54 miljoonalla eurolla. Opiskelijoille maksettavat toimeentulotukimenot alenisivat ensi vuonna arviolta 6,8 miljoonalla eurolla ja vuositasolla 15 miljoonalla eurolla.

Viime vuonna opintotuen asumislisää maksettiin 267 miljoonaa euroa, mistä 20 miljoonaa maksettiin ulkomailla opiskeleville. Yleisen asumistuen menot olivat viime vuonna yhteensä 918 miljoonaa euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)