Verkkouutiset

Turvapaikanhakija ei enää aina saa oikeusavustajaa – ”muutamat lakitoimistot tienanneet miljoonia”

Turvapaikkapuhutteluun tulee jatkossa saamaan avustajan vain erityisen painavista syistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) esitteli keskiviikkona täysistunnolle ulkomaalaislain muutoksia. Oikeusapuun ei enää automaattisesti tule kuulumaan avustajan läsnäolo turvapaikkapuhuttelussa, eikä avustajana voi toimia muun kuin lakimieskoulutuksen saanut henkilö.

– Saadun selvityksen mukaan alalla on myös toimijoita, jotka eivät kuulu valvonnan piiriin eivätkä noudata yhteisiä lakimieseettisiä periaatteita tai hyvää asianajotapaa. Ehdotetulla muutoksella puututaan muun muassa tästä johtuviin lieveilmiöihin, Kari Tolvanen kuvaili.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vihreiden Emma Karin mukaan esitys on ”osa sitä politiikkaa, jossa haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia heikennetään”.

– Turvapaikanhakijoiden oikeutta oikeusapuun rajataan ilman, että mitään todellista selvitystä tämän asian ihmisoikeusvaikutuksista on tehty. Tätä ei ole selvitetty, koska tätä ei haluta selvittää, Emma Kari sanoi

Myös Rkp:n Eva Biaudet arvosteli esitystä.

– Toinen merkittävä peruste oli, että on olemassa niin paljon juristeja, jotka niin härskisti käyttävät ihmisiä hyväkseen, että pitää muuttaa lakia. Mielestäni se oli kyllä aika mielenkiintoinen väite, joka tosin ei ehkä nyt sitten niin selvästi näistä papereista tule esille. Mutta tuntuu siltä, että tässä nyt mennään hyvin takakautta asioiden korjaamiseen, Biaudet sanoi.

PS:n Ville Tavio huomautti, että valtio maksaa turvapaikanhakijoita avustaville juristeille yli 60 miljoonaa euroa vuodessa.

– Muutamat vain ulkomaalaisasioihin suuntautuneet lakitoimistot, jotka avustavat turvapaikanhakijoita, ovat yksistään tienanneet valtion kassasta itselleen miljoonia, Tavio sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)