Verkkouutiset

Kansanedustaja kysyy hallitukselta: Kyseenalaistaako Venäjä Suomen itsenäisyyden?

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi jätti kysymyksen "Ulkopoliittisen instituutin asenteellisesta julkaisutoiminnasta ja uhkakuvien perusteettomasta lietsonnasta".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Mustajärvi kysyy kirjallisessa kysymyksessään asianomaiselta ministeriltä kahta asiaa.

Ensimmäinen on ”mikä on se konkreettinen uhka, johon valtioneuvosto varautuu liittyen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoteen 2017”.

Toinen kysymys kuuluu ”pitääkö valtioneuvosto Venäjää sellaisena valtiollisena toimijana, joka kyseenalaistaa Suomen itsenäisyyden”.

Mustajärvi viittaa Ulkopoliittisen instituutin työryhmän julkaisemaan selvitykseen Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla. Hänen mukaansa ”sen voidaan katsoa edustavan enemmänkin kirjoittajien omia henkilökohtaisia mielipiteitä ja asenteita kuin varteenotettavaa tutkimustietoa tai asiantuntija-analyysiä”.

– Selvityksen sivulla 62 todetaan mm. seuraavaa: ’Yksi selvä riski liittyy kuitenkin vuonna 2017 koittavaan Suomen itsenäisyyden sekä Venäjän vallankumouksen samanaikaiseen satavuotisjuhlavuoteen: Venäjä voisi käyttää sitä historiapoliittisesti hyväkseen pyrkimällä esimerkiksi yhteiseen muistovuoden viettoon sekä eri tavoin Suomen itsenäisyyttä kyseenalaistamalla. Tähän riskiin valtioneuvosto onkin toiminnallaan jo varautunut’, Mustajärvi referoi kysymyksessään.

– Selvityksen kyseisessä kohdassa käytetään muotoa, joka viittaa nimenomaan siihen, että Venäjä valtiollisena toimijana kyseenalaistaa Suomen itsenäisyyden ja että valtioneuvosto on juuri tätä uhkaa varautunut torjumaan, hän jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)