Verkkouutiset

Lasse Lehtinen: Osa Suomesta elää yhä aivojen kansandemokratiassa

Demarivaikuttaja käy mittavassa analyysissa läpi SDP:n jäämistä aatteellisesti oikeaoppisten puolueeksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen Sdp:n kansanedustaja ja ex-meppi Lasse Lehtinen on kirjoittanut Ilta-Sanomiin laajan katsauksen puolueensa kannatuksen rajusta laskusta 50 vuodessa.

Kirjoittajan mukaan Sdp:n lasku on koko ajan ollut loivassa luisussa, ja vaikka trendi on yleiseurooppalainen, ei lasku ole missään ollut yhtä raju kuin Suomessa. Hän näkee syyksi Sdp:n historiallisen vasemmistovalinnan ja pysymisen siinä.

Lasse Lehtinen mainitsee itse ehdottaneensa 1970-luvulla Kalevi Sorsalle, että Sdp tarvitsee oikealle laidalleen myös nuoria näkyviä poliitikkoja. ”Sorsa ei tälle syttynyt”.

Lehtisen mukaan 1960-luvulla puolueet olivat oppineet keskuudessaan seulomaan ulkopoliittisesti kelvolliset kelvottomista, myös Sdp:ssa.

– Korkeat toverit ovat minulle vakuuttaneet, että Sdp pysyi loppuun asti lujana NL:n edessä, perinteinen länsimainen sosialidemokraattinen linja pidettiin. Tästä johtuukin perustavaa laatua oleva kysymys: jos Sdp:n linjassa mikään ei muuttunut, niin miksi Tehtaankadun ja Moskovan suhtautuminen sosialidemokraatteihin muuttui äkkiä äärimmäisen vihamielisestä ylenpalttisen ystävälliseksi?, Lasse Lehtinen kysyy.

– Vastaus saattaa viipyä monestakin syystä. Puolueen historiankirjoitus ei jostain syystä etene. Aihe on arka, koska silloin pitäisi myös vastata kysymykseen, miten tiivistä Sdp:n ja NKP:n yhteydenpito kiihkeimmillään olikaan. Kalevi Sorsalla oli varmaan myös odotuksia oman tulevaisuutensa suhteen.

Lehtisen mukaan ”turmelus levisi koko suomalaiseen yhteiskuntaan niin, että naapurin mielistelystä tuli maan tapa, joka ulottui lopulta läpi yhteiskunnan, kommunisteista kokoomukseen”.

– Suomi toki säilytti länsimaiset vapaudet ja elämäntavat mutta siirtyi suomettumisen myötä henkisesti osaksi itäblokkia, eräänlaiseen aivojen kansandemokratiaan. Osa kansakunnasta elää samassa todellisuudessa edelleen”.

1970-luvulla Sdp Lasse Lehtisen mukaan hukkasi läntisen sosialidemokratian parhaat periaatteet.

– Ei EEC:lle -liike imaisi 1970-luvulla mukaansa SDP:n nuoren siiven lähes kokonaan. Koululaitoskin haluttiin kaapata sosialismille, ei ainoastaan pankit ja vakuutuslaitokset.

(Väinö) Tanner varoitti aikoinaan ryhtymästä huutokauppaan kommunistien kanssa. ”Ne tarjoavat aina enemmän”. Tämä unohtui, kun kilpailtiin vasemmistolaisuudella niin sisä-, talous- kuin ulkopolitiikassa. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen samaa kilpaa on käyty kommunistien perillisten, vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa. Näin Sdp on jatkanut marssia eri suuntaan kuin äänestäjien enemmistö.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)