Verkkouutiset

Tarja Haloselta tiukka viesti HS:ssa: Suomen turvapaikkapolitiikka epäinhimillistä

Presidentti vaatii pakkopalautuksista luopumista ja perää johdonmukaisuutta lainsäädäntöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Tarja Halonen kehottaa päättäjiä loogisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen turvapaikkapolitiikassa.

Hänen mukaan Suomen turvapaikkapolitiikka on omiaan lisäämään jännitteitä kantaväestön ja hädässä olevien turvapaikanhakijoiden kesken, kun käsissä on suuri määrä paperittomia ihmisiä.

”Moni varoitti turvapaikkasäädösten tiukentamisesta nyt tehdyllä ­tavalla. Se johti kielteisen päätöksen saaneiden määrän nopeaan kasvuun, mutta myös siihen, että paperittomia on maassa yhä enemmän”, Halonen kirjoittaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

Halonen kehottaa tekemään käännöksen.

”Ehdimme vielä korjata tilanteen. Viranomaiset ovat Suomesta yhteydessä konfliktimaihin, mutta olisi syytä käydä paikan päällä tutustumassa oloihin ja vastaanottaviin viranomaisiin – siis päivittää tiedot.

Pakkopalautukset tulisi keskeyttää täksi ajaksi ja katsoa tilanne ­sitten uudelleen. Se olisi inhimillistä ja vahvistaisi suomalaisten uskoa omaan hallintoonsa. On myös kysymys siitä, minkälaisen jäljen me piirrämme itsestämme historiaan”, Halonen kirjoittaa.

Halonen perää johdonmukaisuutta. Hän huomauttaa, että ulkoministeriö ei suosittele matkustusta tiettyihin maihin, mutta silti ei nähdä estettä palauttaa näihin maihin vainoa kokeneita ihmisiä. Hän myös pitää omituisena, että lainsäädäntöä kiristetään hakijoiden määrän lisääntyessä. Presidentin mukaan se ei ole kestävää ihmisoikeuksien näkökulmasta katsottuna.

Halosen mukaan turvapaikkaryöpsähdyksen myötä puheet kovenivat.

”Monien poliitikkojen myötäily ja puhe poikkeusajoista, joihin kansainväliset sopimukset eivät muka enää sovi, antoivat ääriliikkeille lisää kaikupohjaa”, Halonen kirjoittaa.

Halonen puoltaa sisäministeri Paula Risikon (kok.) ehdotusta pakolaiskiintiön nostamisesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)