X
SULJE MAINOS
Matinkylän apteekki kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Kokoomusedustaja: Hallituksen uskallettava nostaa apteekkien rooli pöydälle

Apteekit voisivat toimia osaltaan terveydenhuollon lähipalvelupisteinä, näkee kansanedustaja Pia Kauma.

Kokoomuksen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pia Kauma vaatii hallitukselta toimia apteekkitoiminnan laajentamiseksi tulevaisuudessa. Hän katsoo, että Suomen nykyinen apteekkijärjestelmä on ”jäänyt jälkeen ajastaan sekä yleiseurooppalaisesta kehityksestä”.

– Osaamista ja halua varmasti on, ja hallituksen tulisikin kehittää apteekkien roolia kohti terveydenhuollon lähipalvelupisteitä, joissa tarjottaisiin esimerkiksi rokotuspalveluita, antigeenitestejä tai vaikkapa verikokeita verenohennuslääkkeiden käyttöä varten, Kauma katsoo tiedotteessa.

Joidenkin terveyttä edistävien palveluiden salliminen apteekeille vähentäisi hänestä osaltaan painetta perusterveydenhuollon puolella, ”jossa jo nyt kärsitään lääkäri- ja hoitajapulasta sekä mahdottomista hoitojonoista.”

Kauma näkee, että apteekkitoiminnan kehittäminen parantaisi myös terveyspalveluiden saatavuutta koko maassa ja toisi ennaltaehkäisyn avulla myös säästöjä valtion sosiaali- ja terveydenhuollon menoihin.

– Terveyskeskusten määrä ei nykykehityksellä ole ainakaan lisääntymässä, ja sote-palvelut tulevat yhä enemmän tulevaisuudessa keskittymään suuriin kasvukeskuksiin, mikä puolestaan kasvattaa joidenkin osalta etäisyyksiä palveluiden pariin. Mielestäni maamme kattava apteekkiverkosto voisi osittain paikata tätä problematiikkaa.

Hallituksen tulisikin uskaltaa kiinnittää enemmän huomiota apteekkien roolin monipuolistamiseen:

– Taustalla on kummitteleva ajatus apteekkien vanhakantaisesta roolista ja että ”mikään ei saa muuttua” on kuitenkin liian vahva, hän epäilee.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt