Verkkouutiset

Kokoomuksen ryhmäjohtaja ei halua arvostella keskustan olutäänestystä

Keskustan kansanedustajista peräti 19 äänesti hallituksen esitystä vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ei halua käydä julkisuudessa keskustelua keskustalaisten äänestyskäyttäytymistä. Eduskunta äänesti tänään päivittäistavarakaupoissa myytävien alkoholituotteiden prosenttirajasta.

Keskustan kansanedustajista peräti 19 äänesti hallituksen linjaa vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– En lähde julkisesti arvostelemaan muiden ryhmien käyttäytymistä, Kalle Jokinen sanoo Verkkouutisille.

– Kokoomuksen osalta äänestystulos oli linjanmukainen. Hallituspuolueet tukevat hallituksen esityksiä, Jokinen toteaa.

Hallitus esitti vähittäismyynnin alkoholirajan nostamista 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti kuitenkin esittää rajan säilyttämistä nykyisellään. Kansanedustajat Sari Sarkomaa (kok.) ja Mikko Kärnä (kesk.) tekivät vastaesityksen, että raja nostetaan 5,5 prosenttiin. Korkeampi raja voitti eduskunnan täysistunnossa äänin 98-94.

Jokisen mukaan lopputulos vastasi sitä, mitä kesäkuussa arvioitiin, kun hallitusryhmät pääsivät neuvottelutulokseen alkoholilaista, vaikka korotusta vastustaneiden keskustalaisten määrä oli kasvanut entisestään. Keväällä niin sanotussa viinakapina-adressissa oli mukana 15 keskustan kansanedustajaa, ja nyt korotusta vastaan äänesti 19 keskustan kansanedustajaa.

Hallitusryhmille ei annettu vapaita käsiä

Kokoomuksen ryhmäjohtaja pitäytyy edelleen eilen alkoholilain yleiskeskustelussa ilmaisemassaan kannassa, jonka mukaan hallituspuolueiden kansanedustajille ei annettu vapaita käsiä eikä omantunnon vapautta äänestykseen.

Kesäkuun neuvottelutuloksen mukaan ”tiedostetaan, että joillain edustajilla on lain ensimmäisessä, yksityiskohtaisessa käsittelyssä vaikeuksia tukea 5,5 % tuotteiden tuloa vähittäiskauppaan”. Jokisen mukaan se ei tarkoittanut vapaita käsiä eikä omantunnon vapautta.

Nykyisen 4,7 alkoholiprosentin säilyttämisen puolesta eli hallituksen linjan vastaisesti äänestivät keskustan kansanedustajista Sirkka-Liisa Anttila, Hannakaisa Heikkinen, Petri Honkonen, Hannu Hoskonen, Marisanna Jarva, Niilo Keränen, Hanna Kosonen, Seppo Kääriäinen, Markus Lohi, Eeva-Maria Maijala, Aila Paloniemi, Ulla Parviainen, Mauri Pekkarinen, Pekka Puska, Tuomo Puumala, Martti Talja, Ari Torniainen, Tapani Tölli ja Mirja Vehkaperä. Pääministeri Juha Sipilä oli poissa EU:n huippukokouksen vuoksi.

Sinisten kansanedustajista neljä äänesti hallituksen linjan vastaisesti. He olivat Kari Kulmala, Pirkko Mattila, Lea Mäkipää ja Vesa-Matti Saarakkala. Pertti Oinonen ja Anne Louhelainen olivat poissa ja Maria Lohela ei puhemiehenä äänestänyt.

Kokoomuksesta ainoastaan Pertti Salolainen äänesti hallituksen esitystä vastaan. Pauli Kiuru ja Sanna Lauslahti olivat poissa äänestyksestä.

Veronkorotuksesta päätös ensi viikolla

Alkoholilain toinen käsittely, jossa koko laki hyväksytään tai hylätään, on Jokisen mukaan näillä näkymin ensi viikon keskiviikkona. Kesäkuisen neuvottelutuloksen mukaan hallituspuolueet sitoutuivat siihen, että lain toisessa käsittelyssä edustajat kannattavat kokonaisuudistusta, oli prosenttiraja mikä hyvänsä.

Eduskunta päättää alkoholiveron 100 miljoonan euron veronkorotuksesta vasta sen jälkeen, kun alkoholilaki on hyväksytty. Korotus painottuisi lievästi muihin kuin väkeviin alkoholijuomiin, koska päivittäistavarakauppoihin myyntiin tulevien juomien hintojen ennakoidaan laskevan nykyisistä Alkon hinnoista.

Veronkorotuksen seurauksena alkoholijuomien vähittäismyyntihinnat nousisivat arviolta keskimäärin noin viisi prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)