X
SULJE MAINOS
Hallitus esitti, että päivittäistavarakaupoissa saisi myydä alkoholituotteita 5,5 prosentin vahvuuteen asti. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Eduskunta puoltaa vahvoja oluita: 98 puolesta, 94 vastaan

Eduskunnan täysistunto äänesti alkoholiprosentin korotuksesta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti eilen, ettei se puolla päivittäistavarakaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan nostoa, vaan että raja säilytetään nykyisessä 4,7 prosentissa. Hallitus esitti, että rajaa nostettaisiin 5,5 prosenttiin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö toimi pohjaesityksenä eduskunnan täysistunnossa tänään. Lopulliseen äänestykseen sitä vastaan selvisi kansanedustaja Sari Sarkomaan (kok.) ja Mikko Kärnän (kesk.) esitys, että vähittäiskaupassa myytäisiin jatkossa kaikkia enintään 5,5 tilavuusprosenttia alkoholia sisältäviä alkoholijuomia.

Eduskunnan enemmistö puoltaa rajan nostoa 5,5 prosenttiin. Rajan noston puolesta äänesti 98 kansanedustajaa ja sitä vastaan 94 kansanedustajaa. Poissa äänestyksestä oli seistemän kansanedustajaa.

Alkoholiprosentista tehtiin viisi eri esitystä, joissa ehdotettiin muun muassa 3,5, 5,5 ja 8,5 tilavuusprosentin rajaa vähittäismyyntiin.

Koska täysistunto päätyi äänestyksen jälkeen 5,5 prosenttiin eli valiokunnan mietinnöstä poikkeavaan ratkaisuun, asia siirtyy suuren valiokunnan käsittelyyn. Täysistunto keskeytetään ja suuri valiokunta kokoontuu samantien.

Suuressa valiokunnassa niukka enemmistö

Verkkouutisten saamien tietojen mukaan suuren valiokunnan enemmistö on nykyistä korkeamman prosenttirajan kannalla, mutta äärettömän niukalla, vain yhden äänen enemmistöllä.

Suuri valiokunta voi yhtyä eduskunnan esittämään kantaan eli korkeampaan prosenttirajaan tai ehdottaa eduskunnan kantaan muutoksia. Jos suuri valiokunta ehdottaa muutoksia, eduskunta päättää niiden hyväksymisestä tai hylkäämisestä täysistunnossa suuren valiokunnan kokouksen jälkeen. Tämän jälkeen asian ensimmäinen käsittely todetaan päättyneeksi ja lain pykälät hyväksytyiksi.

Lain toinen käsittely eli hyväksyminen tai hylkääminen kokonaisuudessaan tapahtuu ensi viikolla.

Lue myös:

Suuri valiokunta yhtyi eduskunnan kantaan – nelosolut ja lonkero kauppaan

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt