Kim Jong-unin hallinnossa käy kato, nyt loikkasi ministeri

Korkea pohjoiskorealainen turvallisuusviranomainen on loikannut Etelä-Koreaan.

Loikkaus on tapahtunut jo aiemmin tänä vuonna, mutta siitä uutisoidaan vasta nyt. Asiasta kertoi ensimmäisenä eteläkorealainen Dong-A Ilbo -lehti, joka viittasi nimettömään lähteeseen.

Virkailijan kerrotaan kuuluneen maan kansallisen turvallisuuden viraston johtohahmoihin. Hänen arvonsa vastaa käytännössä ministeriä.

Tiedusteluyhtiö Stratforin mukaan loikannut viranomainen oli osallisena laajaa kohua länsimedioissakin herättäneessä Jang Song-taekin teloituksessa vuonna 2013. Jang oli maan itsevaltaisen johtajan Kim Jong-unin setä ja häntä pidettiin käytännössä maan kakkosmiehenä.

Stratforin mukaan loikkareiden määrä kasvaa. Se voi merkitä Kim Jong-unin hallinnon rapistumista.

Etelä-Korean tiedustelupalvelun johtaja Lee Bjung-ho totesi hiljattain Etelä-Korean parlamentille antamassaan arviossa eliitin luoton Kim Jong-uniin murenevan.

Hän havainnollisti asiaa vertaamalla eliitin tuntoja Kimin edeltäjien aikakausilta.

”Mikäli lojaliteetti ja usko yhteiseen kohtaloon oli valtion perustajan Kim Il-Sungin kohdalla 100 ja hänen poikansa Kim Jong-ilin aikana ehkä 50–70, on se nyt vain 10”, Lee kuvaili.

Hän kertoi Kim Jong-unin jopa ”tunnustaneen, kuinka vaikeaa maan johtaminen on”.

Monet asiantuntijat ovat epäilleet nuoren Kimin otetta vallankahvasta. Luottamusta Kimin asemaan ovat heikentäneet etenkin uskotut puhdistukset, joihin on kuulunut väitetysti maan johtohahmojen summittaisia teloituksia.

Lisäksi Kim on kadonnut pariin otteeseen selittämättömästi julkisuudesta verrattain pitkiksi ajoiksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt