Verkkouutiset

Pohjois-Korean mysteeri syvenee – Onko Kim Jong-Un pantu kotiarestiin?

Asiantuntijat eivät pääse yksimielisyyteen siitä, mitä Pohjois-Koreassa tapahtuu ja huhumylly pyörii hurjana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean tilannetta on spekuloitu viimeisen parin viikon aikana ankarasti etenkin länsimediassa.

Hollantilaisen Leidenin yliopiston Korea-asiantuntijan professori Remco Breukerin mukaan Kim Jong-Un on saatettu laittaa kotiarestiin osana Pohjois-Korean vanhan valtaeliitin suorittamaa vallankaappausta.

Eristäytyneen valtion diktaattori Kim on ollut tavoistaan poiketen poissa julkisuudesta jo yli kuukauden. Pohjoiskorealaiset uutislähteet ja valtion tietotoimisto KCNA eivät ole myöskään kertoneet mitään Kimin tekemisistä, vaikka tavallisesti hänestä uutisoidaan lähes päivittäin.

Kim on myös jättänyt useita tärkeitä valtiollisia tilaisuuksia väliin.

Kimin katoamisen syyksi on ehdotettu muun muassa terveyshuolia. Ylipainoinen Kim ontui näkyvästi heinäkuussa julkaistulla videolla.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kyse on todellisuudessa vallankaappauksesta. Muun muassa Kiinan Twitter-vastineessa Weibossa on jaettu runsaasti viestejä Pohjois-Koreassa tapahtuneesta sotilasvallankaappauksesta.

Entinen Pohjois-Korean tiedustelupalvelun upseeri ja propagandisti Jang Jin-Sung totesi Vicen haastattelussa viime viikolla, että Pohjois-Korean eliitin rivit rakoilevat vahvasti.

Hänen mukaansa monet Kim Jong-Unin isää Kim Jong-Iliä aikanaan palvelleet korkea-arvoiset virkamiehet ovat lakanneet ottamasta käskyjä nuorelta Kimiltä.

Suoraan maan edellisen johtajan Kim-Jong-Ilin alaisuudessa palvelleen Jangin mukaan virkamiehet kuuluvat pääasiassa OGD-virastoon, joka on käytännössä kaapannut vallan Pohjois-Koreassa.

Huhut kiihtyivät entisestään, kun Aasian kisoihin Etelä-Korean Incheoniin ilmaantuikin viikonloppuna Kim Jong-Unin sijasta johtajan elkein käyttäytynyt Huang Pjong-So.

Kenraali ja veteraanipoliitikko Huang on kuulunut OGD-viraston johtoon. Huang on tiettävästi Pohjois-Korean armeijan poliittinen johtaja ja käytännössä maan kakkosmies.

”Saatamme pian nähdä Pohjois-Korean, jonka johdossa ei ole Kim Jong-Unia”, Remco Breuker totesi ABC Newsille torstaina.

Hänen mukaansa Pohjois-Korean julkaisemassa propagandassa on ollut viimeisen vuoden aikana nähtävissä epätavallinen trendi.

”He ovat yrittäneet saada Kimin näyttämään enemmän ihmiseltä ja vähemmän yli-ihmiseltä – suurelta johtajalta.”

Breuker ei usko, että johdon vaihtuminen vaikuttaisi tapaan, jolla Pohjois-Koreassa eletään. Hänen mukaansa on mahdollista, että maan todelliset valtaapitävät haluavat tehdä Kimistä syntipukin maan kohutuille ihmisoikeusloukkauksille ja legitimoida näin omaa valta-asemaansa.

Huhuille ei ole kuitenkaan saatu minkäänlaista vahvistusta.

Asia Pacific Global Research Group -ajatushautomon toimitusjohtajan Jasper Kimin mukaan kaiken takana voikin olla Pohjois-Korean johdon tietoinen tavoite saada aikaan hämmennystä lännessä.

”Vaikutelma kaaoksesta sekä kotimaassa että kansainvälisellä tasolla on juuri se, mitä Pohjois-Korea haluaa, koska tämä kasvattaa maan riskiprofiilia”, Kim totesi ABC Newsille.

Hänen mukaansa Pohjois-Korea saa näin nostettua panoksia neuvotteluissa, joita se käy kansainvälisen yhteisön kanssa.

Esimerkiksi Yhdysvallat voi olla halukkaampi tekemään maan tilannetta rauhoittavia myönnytyksiä Pohjois-Korealle, jos maan pelätään olevan luisumassa kaaokseen.

Laajamittainen sisäinen konflikti Pohjois-Koreassa paisuisi todennäköisesti valtavaksi humanitaariseksi kriisiksi, joka koettelisi sekä Etelä-Koreaa että Kiinaa.

Myöskään amerikkalaiset tiedustelulähteet eivät allekirjoita väitteitä Kimin syrjäyttämisestä. Washington Timesille puhuneen tiedusteluviranomaisen mukaan se, ettei Kimiä näy julkisuudessa ei tarkoita, etteikö hän olisi yhä vallassa.

”Huhuista huolimatta vaikuttaa siltä, että maa toimii täysin tavalliseen tapaan”, amerikkalaisviranomainen sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)