Kim Jong-un tarkastamassa perunapeltoa. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

Kim Jong-un kävikin perunapellolla – ”nöyryytti Amerikkaa”

Yhdysvaltain ulkoministeriö sai kylmän vastaanoton Pohjois-Koreassa.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin arvellaan nöyryyttäneen tahallaan Yhdysvaltain ulkoministeriä Mike Pompeota viime viikonloppuna järjestetyn Pohjois-Korea-vierailun yhteydessä.

Kommunistimaan diktaattori päätti vierailla samanaikaisesti perunatilalla ja perunajauhotehtaalla. Hänen oli alun perin tarkoitus keskustella Pompeon kanssa kahdenkeskisessä tapaamisessa.

Pompeota vastassa oli lopulta vain hallinnon alempia virkailijoita. Pohjois-Korean valtiollinen media kuvaili vierailun jälkeen Yhdysvaltojen neuvotteluasennetta ”valitettavaksi” ja ”gangsterimaiseksi”.

Pompeon delegaatio vietiin pääkaupungin laitamilla sijaitsevaan aidattuun vierastaloon, joka sijaitsee maan entisten johtajien mausoleumin takana. Rakennukseen on säilötty Kim Il-sungin ja Kim Jong-ilin ruumiit.

Business Insiderin mukaan tapaus oli jatkoa kiusallisten epäonnistumisten sarjalle, jotka alkoivat presidentti Donald Trumpin ja Kim Jong-unin huippukokouksesta Singaporessa.

Kärkkäimmissä arvioissa koko vierailu on nähty Yhdysvaltain hallinnon nöyryyttämisenä.

– Presidentin olisi palattava heti maksimaalisen paineen strategiaan, asiantuntija Gordon G. Chang toteaa.

Trump sanoi Singaporen tapaamisen jälkeen, että Pohjois-Korea oli suostunut täyteen ydinaseriisuntaan. Konkreettiset sitoumukset jäivät silti tekemättä. Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean tulkinnat tapaamisen linjauksista ovat olleet varsin erilaisia.

CNN:n siteeraamien lähteiden mukaan ”vierailu ei olisi voinut mennä huonommin”, sillä pohjoiskorealaiset eivät olleet vakavissaan ydinaseista luopumisesa.

Kim Jong-un on jo hyötynyt Trumpin diplomatiasta, sillä Kiinan kerrotaan jatkaneen kaupankäyntiä Pohjois-Korean kanssa. Yhdysvallat myös suostui lopettamaan toistaiseksi Etelä-Korean kanssa järjestettävät sotaharjoitukset.

Satelliittikuvien mukaan Pohjois-Korea on laajentanut ohjuskoelaitoksiaan ja jatkanut uraanin rikastamista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt