X
SULJE MAINOS
Kiinan laivaston sukellusveneitä harjoituksessa. / PLA Navy

Kiinasta raju varoitus: Australia on nyt ydiniskun kohde

Uutta liittoumaa pidetään vakavana uhkana Kiinan geopoliittiselle asemalle.

Kiinan hallitus on reagoinut vihaisesti Yhdysvaltain, Britannian ja Australian uuteen AUKUS-turvallisuussopimukseen, jota on pidetty merkittävimpänä vuosikymmeniin.

Tekoälyä ja muuta teknologiaa käsittelevän sopimuksen myötä Australia saa käyttöönsä ensimmäistä kertaa ydinkäyttöisiä sukellusveneitä.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian kuvaili sopimusta ”äärimmäisen vastuuttomaksi” ja kertoi sen heikentävän vakavasti alueen turvallisuutta sekä kiihdyttävän asevarustelua. BBC:n mukaan Kiinan Yhdysvaltain-suurlähetystö syytti osapuolia ”kylmän sodan mentaliteetista” ja ”ideologisista ennakkoluuloista”.

Myös Ranska on ollut näreissään hävittyään arvokkaan vientikaupan.

Kiinan kommunistisen puolueen linjaa myötäilevä Global Times -lehti on kiihdyttänyt aihetta koskevaa retoriikkaa kirjoittamalla, että AUKUS-liittouma voi tehdä Australiasta kohteen ydiniskuille Kiinan ja Yhdysvaltain välisessä konfliktissa. Lehti viittaa nimettömänä pysyttelevään ”kiinalaiseen sotilasasiantuntijaan”.

Tällä hetkellä vain ydinasevaltioilla on käytössään ydinsukellusveneitä, joiden pääasiallinen tehtävä on vahvistaa maan ydinpelotetta. Asiantuntijan mukaan Australian uusiin sukellusveneisiin olisi hyvin helppo sijoittaa ydinkärjillä varustettuja ohjuksia, jos tämä katsottaisiin tarpeelliseksi.

Kiinassa Ranskan jäämistä sivuun on selitetty osapuolten yhteisellä kielellä ja anglosaksisella kulttuurilla. Global Timesin mukaan turvallisuusyhteistyön tiivistäminen on merkki ”äärimmäisestä vihamielisyydestä Kiinaa vastaan”.

CFAU-yliopiston professori Li Haidong sanoo Yhdysvaltain kokoavan Aasiaan Naton kaltaista liittoumaa, johon kytketään mukaan myös Etelä-Korea ja Japani.

– Tämä tarkoittaa kriittistä ja vakavaa uhkaa Kiinalle, professori toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt