X
SULJE MAINOS
Oikeuden mukaan alkoholin nettimyynti ei ollut laitonta. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

”Tämä päätös kyseenalaistaa Alkon aseman”

Kokoomusedustajien mukaan tulisi siirtyä kohti vapaampaa alkoholipolitiikkaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Heikkinen katsoo, että Alkon monopolin oikeutusta olisi syytä tarkastella uudelleen.

Kansanedustaja viittaa Twitterissä Helsingin käräjäoikeuden antamaan päätökseen, jonka mukaan alkoholin nettimyynti Suomeen ei ole laitonta. Oikeudenkäynti koski tapausta, jossa suomalaisyrittäjä myi vuosina 2014-2017 Latviasta ja Virosta Suomeen alkoholijuomia, virvoitusjuomia ja tupakkaa vironviina.com ja balticbrännvin.se -verkkosivustojen kautta.

Sivustolla ostaja ohjattiin valitsemaan tietty kuljetusyritys, jonka avulla tuotteet saattoi saada kotiin Matkahuollon toimipisteeseen kuljetettuna. Yrittäjää syytettiin veropetoksesta ja törkeästä alkoholirikoksesta, koska syyttäjän mukaan myyjä vähintäänkin välillisesti kuljetutti tuotteet Suomeen.

Helsingin käräjäoikeus katsoi kuitenkin päätöksessään, että pelkkä kuljetusyrityksen valtuuttaminen kuljetuksen hoitamiseen ei ollut kiellettyä etämyyntiä. Päätöksen myötä oikeus hylkäsi suomalaisyrittäjää koskevat syytteet.

Janne Heikkisen mukaan kyseessä on ”merkittävä ennakkotapaus”.

– Alkoholin etämyynti Virosta Suomeen ei liene laitonta, Janne Heikkinen sanoo Twitterissä.

– Tämä kyseenalaistaa vahvasti Alkon monopolin oikeutuksen. Kohti vapaampaa alkoholipolitiikkaa! #etämyynti, hän jatkaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon mukaan päätös asettaa aiemman keskustelun nettimyynnin laillisuudesta nyt uuteen valoon.

– Oikeus: Alkoholin nettimyynti ei ole laitonta. Mieleeni palautui ⁦@MTVUutisaamu:ssa käyty paini ⁦@PekkaPuska1⁩ kanssa. Toinen oli sitä mieltä, että myynti on kiellettyä ja toinen vetosi tavaroiden vapaaseen liikkumiseen. Saisiko uusintana?, Sinuhe Wallinheimo tviittaa hymiön kera.

LUE MYÖS:

Kokoomus sallisi alkoholin nettimyynnin (VU 1.7.2018)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt