Kännykän katsominen pimeässä vie oikeasti näkökykyä – mutta näin siitä selviää

Kirkkaan näytön tuijottaminen läheltä yöaikaan on ihmissilmälle erikoinen uusi kokemus.

New England Journal of Medicinessa julkaistussa raportissa kerrotaan kahdesta brittinaisesta, joille tuli erikoisia näköongelmia. He kokivat niitä öisin tai aikaisin aamulla.

Syyksi paljastui älypuhelimen pitempi katsominen yöllä.

Raportin mukaan kirkkaan älypuhelimen näytön katsominen pimeässä voi aiheuttaa väliaikaisia näköongelmia.

22-vuotias nainen menetti näkönsä öisin oikeasta silmästään useamman kerran viikossa. Vasen silmä toimi normaalisti. 40-vuotias nainen ei nähnyt toisella silmällään 15 minuutin ajan herätessään aikaisin aamulla.

Lääkärit havaitsivat ongelmien ilmenneen vain, kun naiset olivat katsoneet useiden minuuttien ajan sängyssä ollessaan yöllä älypuhelintaan.

Ongelmia syntyi, kun puhelinta oli katsottu toisella silmällä – kuten moni tekee, koska toinen silmä näkee lähelle paremmin. Kun toinen silmä on tyynyä vasten suljettuna, silmillä on eri tehtävät samaan aikaan.

Vastaavien ilmenevien tapausten uskotaan yleistyvän ja ilmiötä aiotaan tutkia. Lääkärit testasivat asiaa itse ja huomasivat näkökykynsä heikentyneen toisesta silmästä merkittävästi. Palautuminen kesti useita minuutteja.

Kun kokeissa pyydettiin katsomaan puhelinta molemmilla silmillä, ei häiriöitä tullut. Yöllä tai pimeässä puhelimen ruutua kannattaa siis katsoa molemmat silmät auki.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt