Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kai Mykkänen Kalevalle: Hallitsematon maahantulo pitää estää

Sisäministerin mukaan YK:n pakolaissopimusta tulisi Euroopassa tulkita uudella tavalla.

YK:n pakolaissopimusta tulisi sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan tulkita siten, että turvapaikanhakua ei voi toteuttaa astelemalla maan rajojen yli vaan sen tulisi tapahtua vain Euroopan ulkopuolella. Alueelle ohjattaisiin ainoastaan turvapaikkaan oikeutetut.

– Salakuljettajilla on nyt liian suuri valta päättää siitä, kuka jää pysyvästi Eurooppaan, sillä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita on hyvin vaikea palauttaa takaisin, Mykkänen sanoo sanomalehti Kalevalle.

Käytännössä tämä tarkoittaisi myös rajan yli tapahtuvan hallitsematoman maahantulon ja turvapaikanhaun estämistä. Samalla Euroopan suurten maiden olisi ministerin mukaan alettava ottamaan kokonsa mukainen määrä kiintiöpakolaisia.

– Se pitää uskaltaa sanoa ääneen. Asiaa pitää katsoa lämpimällä sydämellä mutta rehellisesti eli niin, että autamme aidosti vainottuja.

Turvapaikan Mykkänen varaisi Suomessa vain haavoittuvimmassa asemassa oleville. Kaikki turvapaikanhakijat eivät hänen mukaansa ole aidosti vainon kohteena olevia.

– He lähtevät hakemaan parempaa elämää eurooppalaisesta hyvinvointivaltiosta, mikä on täysin ymmärrettävää. Mutta se ei ole peruste turvapaikalle. Järjestelmä ei saisi toimia enää niin, että vain ilmoittautumalla saa turvapaikan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt