Saksan suurimmat yhtiöt eivät suunnittele paluuta Venäjälle, vaikka sota Ukrainassa päättyisi ja pakotteet purettaisiin.
– Tällä hetkellä paluuta ei harkita missään olosuhteissa, sanoo maailman suurimpiin kuuluvan työstökoneita valmistavan yhtiön Trumpfin edustaja Deutsche Wellelle.
Volkswagenin autotehdas ilmoittaa myös, ettei se suunnittele enää paluuta Venäjän markkinoille. Monialayritys Bosch kertoo, että tällä hetkellä yhtiöllä ei ole tällaisia suunnitelmia ja että ”on liian aikaista” keskustella siitä.
– Emme voi arvailla tulevaisuutta, mutta tällä hetkellä Venäjälle meneminen ei ole tähtäimessä, ilmoittaa edustaja Siemens-konsernista, joka toimi Venäjällä 170 vuotta ja jolla oli 2700 venäläistä työntekijää ennen sen lähtöä maasta.
Urheiluvaate ja -kenkävalmistaja Adidas ei lähtenyt Venäjältä hyökkäyssodan alkamisen jälkeen, mutta sulki kaikki myymälänsä siellä, lopetti verkkokaupan ja kieltäytyi sponsoroinneista Venäjällä.
– Mikään ei ole muuttunut, ilmoitti yhtiön edustaja medialle.
Hän lisäsi, että Adidas ei ajattele Venäjän markkinoita ”hetkeäkään”.
Sen sijaan tukku- ja vähittäiskauppa-alan pörssiyritys Metro sekä voiteluaineiden valmistaja Fuchs toimivat yhä Venäjällä eivätkä ole tekemässä muutoksia.
Aiemmin myös yhdysvaltalaisyhtiöt ilmoittivat, ettei niillä ole kiirettä palata Venäjän markkinoille. Jopa suuret energia-alan yhtiöt saattavat jättää palaamatta sinne.
– Niillä on paljon muita vaihtoehtoja, selittää Nick Kumleben, konsulttiyhtiö Greenmantlen energiatoimialan johtaja.
Hänen mukaansa öljykenttäpalvelujen toimittajat Halliburton, Baker Hughes ja SLB saattavat tehdä poikkeuksen. Saudi-Arabian Riadissa käytyihin Yhdysvaltojen ja Venäjän välisiin neuvotteluihin osallistunut Venäjän valtion investointisäätiön johtaja Kirill Dmitriev odottaa joidenkin yhdysvaltalaisyritysten palaavan Venäjän markkinoille jo ennen kuluvan vuoden puoliväliä.
Yhdysvaltain Connecticutissa sijaitsevan Yale School of Management -kauppakorkeakoulun laskelmien mukaan yli tuhat monikansallista yritystä on supistanut toimintaansa Venäjällä sitten hyökkäyssodan alkamisen. Jotkin yhtiöt ”tunnustelevat maaperää”, mutta mistään palaajien ”vyörystä” ei ole puhuttu. Tämän vahvistaa myös AmCham Russian johtaja Robert Agee, mutta myöntää, että jos neuvottelut sodan lopettamiseksi onnistuvat, neljästä viiteen ulkomaista yritystä palauttaa toimintonsa Venäjän markkinoilla jo kuluvan vuoden loppuun mennessä.