Itä-Ukrainan sotapäällikkö teloitti kahden paidan takia

Donetskin venäläismieliset kapinalliset käyttävät stalinistisen byrokratian tukemaa summittaista väkivaltaa.

Donetskin alueella Itä-Ukrainassa toimivat separatistit tuomitsevat ihmisiä kuolemaan vähäpätöisistä rikoksista.

Tuomioistuimet ovat epämääräisiä ja prosessit perustuvat usein Josif Stalinin ajan Neuvostoliitossa säädettyyn sota-ajan poikkeuslakiin vuodelta 1941.

Buzzfeedin Ukrainan toimittaja Max Seddon kertoo teloitusryhmän eteen joutuneesta Aleksei Pitskosta. Hänen tuomiotaan käsittelevät paperit löytyivät nyt jo hylätystä separatistien turvallisuusjoukkojen päämajasta.

”Julistan täten, että Slovjanskin asukas Aleksi Borisovits Pitsko tuomitaan ryöstelystä ankarimpaan rangaistukseen – teloitukseen ampumalla”, tunnetun separatistikomentajan Igor Strelkovin allekirjoittamassa ja leimaamassa tuomiolauselmassa todetaan.

Syytteen mukaan ennenkin rötöstellyt Pitsko oli murtautunut hylättyyn taloon humalassa ja varastanut sieltä kaksi paitaa ja yhdet housut. Naapurit kertoivat Pitskosta taistelijoille, jotka pidättivät miehen.

Tuomiolauselma päättyy lisäykseen: ”tuomio on pantu täytäntöön.”

Asiakirjojen mukaan Pitskon tuomio perustuu Neuvostoliiton poikkeuslakiasetukseen vuoden 1941 kesäkuulta.

”Hänet ammuttiin kahden paidan takia”, Aleksei Pitskon äiti Maria Pitsko kommentoi.

Strelkov oli kuin yksinvaltias

Hallituksen joukot valtasivat kapinallisten päämajana toimineen Slovjanskin huhtikuussa. Sen raunioista löytyneet paperit paljastavat, millä tavalla separatistit johtivat aluettaan.

Tuomioita jaettiin summanmutikassa ja jo vähäpätöisistä rikoksista annettiin kovia rangaistuksia, jotka pantiin toimeen armotta. Tuomarit tunnettiin vain lempinimillä kuten ”Nenä” tai ”Harmaahapsi”.

Seddonin mukaan sotapäällikkö Strelkov (oikealta nimeltään Igor Girkin) nautti Slovjanskin arkistojen perusteella jonkinasteisesta yksinvaltiaan roolista.

Hän oli improvisoinut alueelleen neuvostosäännöksiin perustuvan brutaalin oikeusjärjestelmän, jossa kaikki todistelu tuli antaa hänelle. Strelkov myös allekirjoitti ja leimasi kaikki teloitustuomiot.

BBC:n mukaan Ukrainan turvallisuuspalvelu uskoo Strelkovin olevan Venäjän sotilastiedustelun GRU:n palveluksessa. Venäjän media on puolestaan todennut Strelkovin olevan eläkkeellä tiedustelupalvelu FSB:stä.

Strelkovia on syytetty muun muassa kahden Kiovan hallintoa kannattaneen aktivistin murhista.

Strelkovin kerrotaan aiemmin toimineen Krimillä ja lisäksi Venäjän armeijan palveluksessa Tsetseniassa ja jopa Lähi-idässä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt