Koronaepidemia painottuu vahvasti pääkaupunkiseudulle. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Isossa osassa Suomea koronatapauksia ei ole juuri lainkaan

Vain kolmessa kunnassa oli havaittu viime viikolla yli kymmenen uutta tartuntaa.

Koronaepidemia on pysynyt Suomessa alusta alkaen voimakkaan alueellisena. Tartuntatilastojen perusteella tautitapaukset painottuvat käytännössä Uudellemaalle ja sielläkin eniten Helsinkiin, Vantaalle ja Espooseen.

Verkkouutiset keräsi tästä kertovia alueellisia lukuja viimeksi toukokuun alussa. Esimerkiksi välillä 27.4 – 3.5 ei peräti seitsemässä sairaanhoitopiirissä ollut todettu yhtäkään koronavirustartuntaa.  Neljässä näistä tartuntoja ei ollut tässä vaiheessa havaittu kahteen viikkoon. Yhden tai kahden tartunnan piirejä oli lisäksi neljä.

Sairaanhoitopiirejä on Ahvenanmaa mukaan lukien kaikkiaan 21.

Tietoturvayhtiö F-Securen Markku Hänninen on kerännyt Twitteriin alueellisia koronatilastoja ja testauslukuja lähiviikoilta (alla). Hän huomauttaa että maanantaihin 11.5 mennessä noin 70 prosenttia uusista tartunnoista oli havaittu Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa.

Hänninen kertoo, ettei kolmeen sairaanhoitopiiriin ole tullut kahteen viikkoon uusia tartuntoja. Nämä ”nollapiirit” ovat Itä-Savo, Ahvenanmaa ja Pohjois-Karjala. Lisäksi neljässä sairaanhoitopiirissä on todettu viime viikolla vain yksi uusi ja neljässä piirissä kaksi uutta koronatapausta.

Yli puolessa Suomen sairaanhoitopiireistä on siis tällä jaksolla todettu enintään kaksi tartuntaa.

Kolmen kunnan epidemia

Vain kolmessa kunnassa on viikon aikana ollut Hännisen keräämien tilastojen mukaan yli 10 uutta tartuntaa. Ne ovat Helsinki (202 tartuntaa),  Vantaa (121 tartuntaa) ja Espoo (92 tartuntaa). Kymmenen tartuntaa viikossa todettiin Turussa, Sipoossa, ja Nurmijärvellä. Kaikkialla muualla tapauksia on siis todettu viikon aikana tätä vähemmän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronatilannekatsauksen tuoreimman liukuvan seitsemän päivän seurantajakson aikana eli välillä 4.5 – 10.5 uusien koronatapausten ilmaantuvuus oli laskenut tai pysynyt samana yli puolella sairaanhoitopiireistä verrattuna edelliseen seitsemän päivän seurantajaksoon.

Taudin ilmaantuvuuden kehitys jaksolla 100 000 asukasta kohden ilmenee alla näkyvästä kuvasta. Nuolen suunta ja väri kertoo ilmaantuvuuden laskusta (vihreä) tai kasvusta (punainen). Mikäli ilmaantuvuus on pysynyt samana, esitetään se kuvaajassa vihreänä nuolenpäänä.

Koronatapausten ilmaantuvuus 4.5-10.5 verrattuna jaksoon 27.4-3.5.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt