X
SULJE MAINOS
Suomessa koronarokotukset painottuvat vanhimpiin ikäluokkiin. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

IS: Tämän takia tartuntamäärät eivät romahda

THL:n ylilääkärin mukaan syy on rokotusjärjestyksessä.

Rokotusten nopeasta edistymisestä huolimatta koronatartunojen määrä on jopa hieman noussut viime viikkoina. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan syynä on rokotettujen ikärakenne. Asiasta uutisoi Ilta-Sanomat.

Ensimmäisen rokotuksen on saanut sunnuntaihin mennessä noin 41 prosenttia yli 16-vuotiaasta väestöstä, eli noin kaksi miljoonaa ihmistä. Rokotukset kuitenkin kohdistuvat pääsääntöisesti vanhempiin ikäryhmiin, jotka myös levittävät tautia vähemmän.

Suomessa rokotusjärjestyksessä on edetty riskiryhmien ulkopuolella ikäryhmittäin, vanhimmista nuorempiin.

– Niissä ikäluokissa, jotka levittävät virusta kaikista eniten, rokotekattavuus on nyt alle 20 prosenttia. Kun 20–40-vuotiaiden rokotekattavuus saadaan korkealle, sitten se alkaa näkyä kohtuullisen järeästi tartuntaluvuissa, Nohynek kommentoi.

Nohynek muistuttaa, että koronavirusepidemia ei Suomessa ole vielä ohi. Turvavälien pitämistä, kasvomaskien käyttöä, kokoontumisten välttämisiä ja muita varotoimia on toistaiseksi syytä jatkaa.

Mikäli varotoimia laiminlyödään, on uhkana, että koronatartunnat ryöpsähtävät uudelleen kasvuun. Rokotusten ikäjakauman vuoksi edes suuri rokotettujen määrä ei siis riitä vielä takaamaan laumasuojaa.

– Ei saa tulla sellaista virhekuvitelmaa, että kyllä tämä jo tästä. Ei voi alkaa elää kuin pellossa, Nohynek tiivistää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt