Verkkouutiset

Ilkka Kanerva: Vilkkuva vihreä valo eurooppalaisille joukoille

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan mukaan pohjoismaat voisivat tukea Ranskan presidentin hanketta interventiojoukoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervan (kok.) mukaan Ranskan ehdotusta Euroopan interventiojoukosta ei pidä tyrmätä suoralta kädeltä.

– Ranskalle ei pidä sanoa välttämättä ei, vaan kertoa, että me toivoisimme Emmanuel Macronin aloitetta kehitettävän niin, että se palvelisi myös meidän lähialueidemme turvallisuutta, Ilkka Kanerva sanoo Verkkouutisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ranskan presidentti Emmanuel Macron valmistelee eurooppalaisten sotilasjoukkojen perustamista. 10 EU-maan on tarkoitus allekirjoittaa kesäkuussa European Intervention Forcea eli eurooppalaisia interventiojoukkoja koskeva aiesopimus. Ranska on kutsunut myös Suomen mukaan. Puolustusvoimat selvittää hankkeen vaikutuksia.

Verkkouutisten saamien tietojen mukaan Tanskaa lukuun ottamatta muut Pohjoismaat ovat valinneet, että pysyvät ainakin alkuvaiheessa interventiohankkeen ulkopuolella. Kanerva kehottaa kuitenkin jättämään oven auki.

– Nyt kannattaa katsoa, olisiko Suomella ja Ranskan mukaan pyytämillä muilla Pohjoismailla yhdessä mahdollisuus sanoa Macronille, että meillä on vilkkuva vihreä valo, ja me toivomme Ranskan voivan toteuttaa hankkeen EU-rakenteiden kautta, Kanerva toteaa.

Ranskan tavoitteena on ennen kaikkea saada lisää rahaa ja muskeleita Ranskan johtamiin operaatioihin. Maa hakee liittolaisia, jotka auttaisivat sitä jakamaan sotilasoperaatioiden taakan esimerkiksi Afrikassa. Osa asiantuntijoista katsoo, että Euroopan interventiojoukoilla ei ole mitään tekemistä EU:n kanssa. Heidän mielestään Macron haluaa toimia EU-instituutioiden ja sopimusten ulkopuolella.

– Jos joidenkin maiden painopisteenä on Välimeren alueen turvallisuus, niin nämä Pohjoismaat voisivat tulla mukaan, jos interventiohankkeessa voitaisiin ottaa huomioon myös pohjoinen siipi mielellään EU:n puitteissa tapahtuvassa puolustusulottuvuuden kehittämisessä, Kanerva arvioi.

– Suomen ei pitäisi mennä pelkästään kyllä- tai ei-vaihtoehdoilla, vaan sanoa, että me haluaisimme muiden Pohjoismaiden kanssa, että hanke palvelisi myös tämän alueen turvallisuusintressejä.

Kanervan mielestä Suomella ei sinänsä pitäisi olla torjuvaa asennetta puolustusyhteistyön kehittämistä kohtaan.

– Me olemme Ranskan kanssa pitkälle menevässä yhteistyössä UNIFILissa (YK:n Libanoniin sijoittuva rauhanturvaoperaatio). Se yhteistyö lisääntyy. Me satsaamme siihen uusia resursseja.

Ranskan köykäinen panos EU:n pysyvän rakenteellisen puolustusyhteistyön (PRY) hankkeisiin kertoo, ettei Macronia näytä kiinnostavan hidassoutuinen, 25 jäsenmaata yhteen kokoava EU:n puolustusyhteistyö.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)