Verkkouutiset

Testausmäärät ovat kasvaneet alkusyksyn pudotuksen jälkeen. / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Huoli epidemiasta: Tartunnat ja sairaalahoidon tarve kasvussa

Rokottamattomat ovat päätyneet tehohoitoon 33 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut henkilöt.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koronaviruksen kiihtyvä talviepidemia on nostanut tartuntamääriä ja sairaalahoidon kuormitusta Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan viime viikon lopulla erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 137 uutta koronaviruspotilasta, kun edellisten viiden viikon aikana määrä on vaihdellut välillä 110–135. Tehohoitoon tuli viime viikolla 31 uutta koronaviruspotilasta, kun edellisellä viikolla heitä oli 20.

Rokottamattomat ovat päätyneet erikoissairaanhoitoon elo–lokakuun aikana 19 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 33 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio esitti tiedotustilaisuudessa huolensa rokotustahdin merkittävästä hidastumisesta. Ensimmäisiä annoksia annettiin viime viikolla enää 12 000 kappaletta, vaikka esimerkiksi 40–60-vuotiaiden rokotuskattavuudessa olisi vielä parannettavaa.

– Kakkosannosten määrä oli vielä pari viikkoa sitten lähes satatuhatta, viime viikolla enää 34 000 annosta, Kontio sanoi.

Rokottamattomien henkilöiden osuus väestöstä on 14 prosenttia, mutta osuus sairaalahoidosta noin 70 prosenttia. Viime aikoina myös kaksi annosta saaneiden määrä on kasvanut sairaalahoidossa, sillä suojavaikutus heikkenee ajan myötä.

– Valtaosa heistä on ollut iäkkäitä, tai potilailla on ollut pohjalla perussairauksia. Tätä ryhmää pyritään tällä hetkellä suojaamaan kolmansilla annoksilla, joten sairaalahoidon tarpeen odotetaan vähenevän jatkossa, Mia Kontio totesi.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Suomessa nyt 199, kun luku oli lokakuun loppupuolella 142. Virustesteistä 6,2 prosenttia on ollut positiivisia.

STM:n projektipäällikkö Anna Katz sanoi EU-alueen epidemiatilanteen heikentyneen syksyn aikana. Tapausmäärät ovat olleet korkeita muun muassa Baltiassa ja Balkanilla. Myös Saksassa ja Tanskassa on ollut nousua.

– On hyvä muistaa, että epidemia aaltoilee. Tilanne voi siis kääntyä äkillisesti parempaan suuntaan esimerkiksi rajoitustoimien ja rokotuskattavuuden edistymisen myötä, Anna Katz totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)