Helsinki haluaa autoilijoiden siirtyvän nastarenkaista kitkarenkaisiin.

HS: Helsinki selvittää nastarenkaiden kieltoa

Nastarenkaiden aiheuttama katupöly heikentää ilmanlaatua keväisin.

Helsingin kaupunki selvittää parhaillaan, voitaisiinko ajaminen joillain kaupungin tieosuuksilla kieltää nastarenkaita käyttäviltä ajoneuvoilta. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Kielto koskisi vain läpiajoa, eikä esimerkiksi tontille ajamista kiellettäisi. Kaupunki pyrkii vähentämään nastarenkaiden käyttöä myös kampanjalla, jossa kerrotaan kitkarenkaiden eduista. Tavoitteena on, että vuonna 2030 kitkarenkaiden osuus nousisi 70 prosenttiin.

Suunnitelman takana on nastarenkaiden aiheuttama katupöly ja siitä johtuva ilmanlaadun alentuminen. Nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja hiekoitussepeliä, joka nostaa katupölyn määrää hengitysilmassa etenkin autoilun pääväylien varrella.

Keväisin katupölyhiukkasten määrä voi nousta jopa kymmenkertaiseksi tavanomaiseen verrattuna. Tällöin yskän sekä silmien ja kurkun ärsytyksen kaltaisia oireita voi saada kuka tahansa. Erityisen paljon katupölystä kärsivät kuitenkin astmaatikot, lapset, iäkkäät ja tiettyjä sairauksia sairastavat ihmiset.

– Kun katsotaan koko vuoden kantilta yleiskuvaa, Helsingissä ilmanlaatu on hyvä. Mutta näin keväällä katupölyaika on selvästi ilmanlaatua heikentävä ajanjakso, kommentoi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski.

Kaskin mukaan nastarenkaiden vaihtaminen kitkarenkaisiin on tehokas keino torjua katupölyn syntymistä. Lisäksi autoilijoiden tulisi vaihtaa talvirenkaat kesärenkaisiin ajoissa, välttää pientareilla ajamista sekä noudattaa siirtokehotuskylttejä, jotta hiekotussora saadaan pestyä pois mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kevättä.

Kaikki ehdotukset katupölyn ehkäisemiseksi, kuten hiekotussepelin korvaaminen suolalla, eivät kuitenkaan ole realistisia. Suola voisi vahingoittaa niin kasvillisuutta kuin koirien tassuja, jonka lisäksi se on hiekotussepeliä kalliimpaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt