Verkkouutiset

Pohjois-Korean tuottamien ohjusten korkea taso yllätti tutkijat. AFP / LEHTIKUVA / STR

Kreml käy sotaa pohjoiskorealaisilla aseilla

Asiantuntijat uskovat, että Pohjois-Koreasta on viety Venäjälle tähän mennessä jopa 7000 konttia ammuksia ja raketteja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-korealaisissa ohjuksissa on oletettua kehittyneempää teknologiaa, uutisoi BBC.

Conflict Armament Research- tutkimuskeskus onnistui jäljittämään Ukrainaan viime tammikuussa ammutun ohjuksen alkuperän Pohjois-Koreaan. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä on sittemmin ampunut maahan kymmeniä Pohjois-Koreassa valmistettuja ohjuksia, jotka ovat tappaneet ainakin 24 ihmistä.

Ohjuksessa käytetyn teknologian korkea taso yllätti kuitenkin tutkijat pahanpäiväisesti. Suurin osa ammuksen elektronisista komponenteista oli valmistettu Yhdysvalloissa ja Euroopassa viimeisen muutaman vuoden aikana. Laitteen käyttämä mikrosiru oli tutkijoiden mukaan valmistettu Yhdysvalloissa vuoden 2023 maaliskuussa.

– Kaikista yllättävintä oli, että lähes kaksi vuosikymmentä jatkuneista pakotteista huolimatta Pohjois-Korea pääsee silti käsiksi materiaaliin, jota se tarvitsee omaan asetuotantoonsa, ja vielä ällistyttävällä nopeudella, sanoo Damien Spleeters, tutkimuskeskuksen varajohtaja.

Britannialaisen Royal United Services Institute- ajatushautomon asiantuntija Joseph Byrne oli asiasta yhtä yllättynyt.

– En olisi ikinä uskonut, että näkisin Euroopassa tapettavan ihmisiä pohjois-korealaisilla ballistisilla ohjuksilla, Byrne sanoo.

Byrnen mukaan ulkomailla asuvat pohjois-korealaiset ostavat komponentteja muihin Aasian maihin perustettujen peiteyhtiöiden kautta. Sitten osat lähetetään määränpäähänsä pääasiassa Pohjois-Korean Kiinan vastaisen rajan kautta.

Ajatushautomon tutkijat ovat jäljittäneet Pohjois-Korean asevientiä maan johtajan Kim Jong Unin tavattua Venäjän presidentti Vladimir Putinin viime syyskuussa. Tutkijat arvioivat, että Pohjois-Koreasta on viety Venäjälle tähän mennessä jopa 7000 konttia tykistöammuksia ja raketteja. Tutkijoiden havaintoja tukevat myös Yhdysvaltojen, Britannian sekä Etelä-Korean tiedustelupalveluiden tiedot.

– Nämä ammukset ja raketit ovat tällä hetkellä maailman halutuimpien tuotteiden joukossa, ja mahdollistavat Venäjälle ukrainalaisten kaupunkien tulittamisen samalla, kun Yhdysvallat ja Eurooppa pohtivat, millä aseistuksella tukisivat Ukrainaa, Byrne sanoo.

Pohjois-Korealaisten ohjusten toinen etu on Middleburyn kansainvälisten suhteiden instituutin tutkijan Jeffrey Lewisin mukaan niiden halpa hinta. Asiantuntijan mukaan tämä mahdollistaa esimerkiksi vastustajan ilmapuolustuksen kovakätisen tulittamisen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)