Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam käsissään uuden kansallisen turvallisuuslain kopio.(Photo by STR / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Hongkongin kirjastoista poistettiin aktivistien teoksia arviointiin

Kirjojen arviointi liittyy uuteen turvallisuuslakiin.

Hongkongilaisista kirjastoista on poistettu demokratiaa puolustavien aktivistien teoksia arvioinnin ajaksi, uutisoi hongkongilaismedia South China Morning Post.

Kirjojen poistaminen lainauksesta liittyy Kiinan Hongkongin ajamaan uuteen kansalliseen turvallisuuslakiin, jonka Kiina hyväksyi lopullisesti tällä viikolla.

Turvallisuuslakiin kuuluu muun muassa kansallisen turvallisuusviraston perustaminen. Lain tarkoituksena on suojella kansallista turvallisuutta esimerkiksi terrorismilta. Lakiin liittyvä maksimirangaistus voi olla elinkautinen vankeus, Verkkouutiset uutisoi aiemmin tällä viikolla.

– Uusi laki on tullut voimaa… joten Hongkongin viranomaiset arvioivat nämä kirjat nähdäkseen ovatko ne uuden lain mukaisia vai eivät, ja tässä tilanteessa lukijat eivät voi nyt tarkistaa kirjoja, SCMP:n haastattelema kirjaston työntekijä toteaa.

– Arviomme jälkeen tulemme päivittämään kirjojen tilanteen, jolloin näkee voiko sitä lainata vai ei.

Kirjastoista on poistettu arvioinnin ajaksi ainakin yhdeksän teosta. Kirjat ovat kiinankielisiä ja niiden kirjoittajat ovat Joshua Wong, Horace Chin ja Tanya Chan. Kirjojen kirjoittajat ovat paikallisia ja/tai demokratiaa puolustavia aktivisteja.

Asiananajajayhdistyksen puheenjohtaja Philip Dykes pitää tekoa ”hälyttävänä”. Dykes ja kirjojen kirjoittajat vaativat viranomaisilta selitystä toimille.

Uutta turvallisuuslakia on arvosteltu laajasti ja sen on nähty romuttavan Hongkongin aseman Kiinan erityishallintoalueena.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt