Mielenosoittajia Hongkongissa. LEHTIKUVA / AFP

Kiina on hyväksynyt Hongkongin turvallisuuslain

Laissa säädetty maksimirangaistus on paikallisen median mukaan elinkautinen vankeustuomio.

Hongkongin autonomista asemaa rajoittava uusi turvallisuuslainsäädäntö on hyväksytty Kiinan kansankongressissa, kertoo Yle paikallisiin mediatietoihin viitaten.

Lain tarkasta sisällöstä ei ole kerrottu vielä julkisuuteen, mutta sen on kerrottu menevän Hongkongin lainsäädännön edelle. Hongkongilaisviestimet kertoivat tiistaina, että laissa säädetty maksimirangaistus on elinkautinen vankeustuomio.

Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam ei halunnut kommentoida lainsäädäntöä säännöllisessä tiedotustilaisuudessaan tiistaiaamuna.

Mediatietojen mukaan laki tulisi voimaan jo keskiviikkona. Silloin on kulunut tasan 23 vuotta siitä, kun Hongkong siirtyi Britannian hallinnasta Kiinalle.

Uusien lakien myötä Kiina perustaa Hongkongiin myös kansallisen turvallisuusviraston, joka saa kerätä vakoilutietoa ja käsitellä kansallista turvallisuutta vastaan tehtyjä rikoksia.

Kiinan määräysvaltaa Hongkongissa huomattavasti lisäävä laki sai Helsingin Sanomien mukaan välittömästi aikaan negatiivisia reaktioita.

Esimerkiksi tunnettu hongkongilainen demokratia-aktivisti Joshua Wong on kertonut luopuvansa Demosistō-oppositiopuolueensa johtajuudesta, kun tieto turvallisuuslain hyväksymisestä oli tullut julkisuuteen tiistaina.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt