X
SULJE MAINOS
Helsinki Shipyardin telakka kuvattuna vuonna 2019. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Helsinki Shipyardin telakalle pakolliset terveystarkastukset

Hernesaaren telakalla on todettu syksyn aikana lukuisia koronatartuntoja.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan tartunnat ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Virasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa torstaista tammikuun 2022 loppuun asti.

Aluehallintovirasto on saanut Helsingin kaupungilta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta lausunnot Helsinki Shipyard Oy:n epidemiatilanteesta ja välttämättömistä toimenpiteistä tilanteen hallintaan saamiseksi.

Aluehallintovirasto toteaa lausuntojen perusteella, että määräys kaikkien telakalla työskentelevien henkilöiden pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta on välttämätön.

Telakalla työskentelee yli tuhat ihmistä, joista suurin osa on alihankintayhtiöiden työntekijöitä.

Aluehallintoviraston mukaan epidemian hallinta on erityisen hankalaa suuren alihankkijamäärän, ulkomailta myös matalan rokotekattavuuden maista tulevien työntekijöiden määrän ja työntekijöiden vaihtuvuuden vuoksi.

Viraston arvion mukaan vapaaehtoinen testaus tai määräyksen kohdentaminen vain yksittäiseen työntekijään kerrallaan ei ole mukaan riittävän tehokas toimenpide. Telakkayhtiön omat toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä epidemian taltuttamiseksi, ja epidemia on jo tässä vaiheessa osoittautunut yhdeksi laajimmista työyhteisön kautta levinneistä tartuntaketjuista Helsingissä koko pandemian aikana, avi toteaa.

– Pakollisilla terveystarkastuksilla tavoitellaan erityisesti sitä, että uusien työntekijöiden koronavirustartunnat saataisiin tietoon mahdollisimman aikaisin ja tartuntaketjut katkaistua siten ennen niiden laajempaa leviämistä, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt