EU:n ulkopolitiikan johtaja: ISIS kaatuu vain diplomatialla

Federica Mogherinin mukaan vain Syyrian sodan ratkaiseminen ja asettuminen yhdessä vihollista vastaan voi kukistaa terroristijärjestön ISISin.

EU:n ulkopolitiikan johtaja Federica Mogherini kertoi EuroparlTV:lle, että EU.n yksi keskeisimmistä ulkopoliittisista tavoitteista on tällä hetkellä olla mukana toimenpiteissä, joiden tarkoituksena on ratkaista Syyrian kriisi.

Genevessä alkaa ensi viikolla keskeisimpien osapuolten neuvottelut, joiden tarkoituksena on poliittisen muutosprosessin käynnistäminen sekä tulitauko Syyriassa taistelevien osapuolten välillä. Näillä toimenpiteillä Mogherini uskoo olevan todellista vaikutusta siihen, että ISIS voidaan kukistaa.

‒ Ainoa keino kaataa ISIS on saada Syyrian sisällissota loppumaan ja yhdistää voimat yhteistä isoa vihollista vastaan, Mogherini sanoo.

Mogherini uskoo myös, että viimeaikaisten tapahtumien johdosta EU:n on mahdollista tiivistää ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötään. Ranska vetosi Pariisin terrori-iskujen jälkeen EU:n yhteiseen solidaarisuussopimukseen ja pyysi apua muilta jäsenmailta. Mogherinin mukaan solidaarisuussopimusta voidaan jatkossa käyttää laajemminkin.

‒ Se, että solidaarisuussopimusta nyt sovellettiin, tarkoittaa, että voisimme käyttää sopimusta laajemmin myös tulevaisuudessa. Sopimuksen pohjalta voidaan rakentaa EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja tehdä enemmänkin, Mogherini sanoo.

Mogherini ei näe, että EU tekisi Syyriaan tai Irakiin sotilaallista interventiota. Sen sijaan EU antaa humanitaarista tukea Syyriassa ja sen ulkopuolella ja lisäksi on mukana poliittisissa keskusteluissa pyrkien ratkaisemaan maassa vallitsevaa kriisiä.

Kommentit