X
SULJE MAINOS
Espanjan pääministeri Pedro Sánchez. LEHTIKUVA / AFP Javier Soriano

Espanja haluaa luokitella koronan tavalliseksi influenssaksi

Pääministeri Pedro Sánchez pyytää EU:ta noudattamaan samaa linjausta.

Espanja aikoo luokitella koronaviruksen aiheuttaman sairauden tavalliseksi influenssaksi. Maan pääministeri Pedro Sánchez on ehdottanut, että EU toimisi samoin, kertovat espanjalaislehti El País ja Cadena CER -radiokanava.

– Mielestäni tilanne on tällä hetkellä sellainen, että voimme varovaisuutta noudattaen aloittaa teknisellä ja terveysviranomaisten tasolla ja myös Euroopan tasolla keskustelut siitä, että arvioisimme tätä sairautta eri tavoin kuin ennen, Sanchez muotoilee.

Espanjan terveysviranmaiset ovat kuukausien ajan valmistelleet ohjelmaa uuteen luokitteluun siirtymiseksi. Uutta luokittelua kutsutaan nimellä ”centinela”, joka viittaa vahtimiseen ja seuraamiseen. Vastaava seuranta on käytössä influenssalle, ja siinä taudin leviämistä seurataan otantatutkimuksilla kattavan testaamisen sijaan.

Espanjan terveysministeri Carolina Darias on Sánchezin mukaan jo käynyt keskusteluja eräiden EU-kollegoidensa kanssa asiasta.

Jos uusi luokittelu astuu voimaan, se merkitsee, ettei jokaista tartuntatapausta enää kirjattaisi tilastoihin ja ettei koronaoireista kärsivien ihmisten enää tarvitsisi hakeutua testiin. Hoitoa annettaisiin samaan tapaan kuin tähänkin saakka.

Sánchezin mukaan uudenlainen lähestymistapa on tarpeen, koska tieteen ja tutkimuksen ansiosta ihmisillä ”on vastaus siihen, miten he voivat suojautua ja vähentää tartuntoja keskuudessaan”. Hän toteaa, että koronakuolleisuus on vähentynyt merkittävästi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt